Norma: Z Česka neodcházíme, otevřeme nové prodejny

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Vedení maloobchodní společnosti Norma dnes odmítlo jako nepravdivé informace tisku, že se tento diskontní řetězec chystá odejít z Česka. "O prodeji (českých diskontů Norma) se neuvažuje," uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK jednatel společnosti Norma Günter Wißlicen. Norma má v tuzemsku asi 40 obchodů a s obratem 1,5 miliardy korunu zaujímá na žebříčku společnosti Incoma Research 22. místo.

Společnost Norma se podle Wißlicena naopak chystá otevřít v Česku nové prodejny. "Pro rok 2007/2008 se počítá s otevřením nových prodejen v Telči, Znojmě, Praze-Chodově, Harrachově, Jilemnici a Plané nad Lužnicí," prohlásil Wißlicen.

Podle informací Hospodářských novin ale prodejny Norma zřejmě zmizí z tuzemského trhu. "Chovají se stejně jako ostatní předtím, než odešli," potvrdilo deníku několik zdrojů z trhu i z řad dodavatelů. Firma už prý podle HN ani nevede pravidelná jednání o cenách. Odchod firmy není podle informací HN otázkou dní, ale měsíců.

"Mezi Normou a investory či ostatními obchodními řetězci nedošlo v minulosti k žádným kontaktům či jednáním, ani mezi firmami ani prostřednictvím třetí osoby. Toto konstatování platí neomezeně pro přítomnost i budoucnost," reagoval dnes na tyto informace Wißlicen.

Podle HN však podobně loni na zmínky o svém odchodu reagovala Delvita. Ještě šest měsíců předtím, než tento řetězec odešel z Česka, hovořil jeho management o mohutné expanzi. Norma už navíc přenechává některé své obchody konkurenci, například v Rokycanech, uvedly HN.

Kvůli tvrdému konkurenčnímu boji v uplynulých letech český trh opustilo několik obchodních řetězců. V roce 2005 odešel Julius Meinl, loni jej následoval francouzský Carrefour a německá Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco Stores ČR. Bývalé obchody Julius Meinl nyní patří společnosti Ahold. Společnost Billa pak letos převzala 97 supermarketů Delvita. Podle odborníků z Česka odejdou další obchodní řetězce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK