Bez stravenek dají zaměstnanci za oběd o desítky korun více

18.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Někteří zaměstnanci dají po případném zrušení daňového zvýhodnění stravenek za oběd o desítky korun více. Část podniků jim totiž v takovém případě přestane na stravu přispívat. ČTK to dnes řekli zástupci oslovených firem. Některé podniky uvažují o přechodu k závodnímu stravování, jež bude podle informací ČTK daňově zvýhodněno i v budoucnu. Premiér Mirek Topolánek ve středu avizoval, že předloží návrh novely rušící stravenky. Dva dny předtím Česká televize odvysílala reportáž o možné korupci při úpravách reformy veřejných financí, jež se měla týkat právě záměru rušit stravenky.

Část zaměstnavatelů se obává zrušení daňového zvýhodnění i v případě závodního stravování. To ale bude zachováno, i pokud bude avizovaná novela schválena. ČTK to dnes potvrdil poslanec Michal Doktor z ODS, jenž má novelu spolu s premiérem předkládat. "Cílem úpravy je postihnout neoprávněnou výhodu vázanou na stravenky, které se staly jakýmsi souběžným platidlem, nikoliv postihovat závodní stravování," dodal.

Konec daňového zvýhodnění stravenek má v dolní komoře parlamentu reálnou šanci na schválení. Zástupci poslaneckých klubů KDU-ČSL a Strany zelených dnes ČTK řekli, že na daňové výhodě u stravenek netrvají a předpokládají jednotný postup koalice v této věci. Také poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka dali v médiích najevo, že by mohli hlasovat pro zrušení této výhody. Opoziční ČSSD naopak Topolánka kritizuje za to, že se návrhem pouze snaží zakrýt údajnou korupci, která rozhodování o stravenkách provázela.

Některé podniky sice chápou význam stravenek pro zaměstnance, ale bez daňového zvýhodnění by si je nemohly dovolit. Patří mezi ně například ostravská firma Štěrkovny, jeden z největších betonářských komplexů v Česku. "Pokud projde zrušení daňových výjimek, náš zaměstnanec bude chudší o 15 až 20 korun," dodal vedoucí nákupu společnosti Piotr Pasz.

Výdaje na stravenky by omezil i největší autobusový dopravce v západních Čechách, ČSAD autobusy Plzeň. Pokud by je firma musela hradit z čistého zisku, tyto výdaje zredukuje. Dnes hradí z padesátikorunové stravenky 30 Kč. Lidé podle ředitele firmy Miroslava Hucla chápou stravenky jako bonus solidních zaměstnavatelů a po jejich zrušení by firmy zřejmě hůře sháněly nové pracovníky.

Část zaměstnavatelů užívajících stravenky je bude pracovníkům dávat i v případě, že nebudou daňově zvýhodněny. Tlačí je k tomu nízká nezaměstnanost, kvůli které musejí poskytovat v boji o pracovníky výhody. "Jasné řešení zatím nemáme, předpokládám ale, že by systém zůstal zachován. V opačném případě by to mezi zaměstnanci vzbudilo velmi silnou negativní odezvu," odhadl Jan Rupp z brněnské stavební společnosti OHL ŽS.

Zrušení stravenek se nedotkne firem, které zajišťují zaměstnancům stravu v závodních jídelnách. Mezi ně patří například Automobilka Škoda Auto, se zhruba 27.000 zaměstnanci největší zaměstnavatel ve Středočeském kraji. "Stravování nám zajišťuje firma Eurest, takže by se nás případné změny nijak dotknou neměly," řekl ČTK mluvčí firmy Jaroslav Černý. V závodních jídelnách se stravují i v pardubické chemičce Synthesia nebo plzeňské Škoda Holding.

Některé oslovené podniky po případném zrušení stravenek asi přejdou k systému závodního stravování v jídelnách jiných firem.

ČT v pondělí odvysílala reportáž, podle které největší vydavatel stravenek v ČR Sodexho Pass údajně zaplatil za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (2,6 milionu korun) firmě No Comment! údajně blízké vedení ODS. Topolánek ve středu na tiskové konferenci oznámil, že společně s Doktorem předloží do konce ledna novelu rušící daňové zvýhodnění stravenek.

Poskytování stravenek zaměstnancům je dosud pro firmy výhodné, protože si mohou 55 procent z jejich nominální hodnoty odečíst z daňového základu. Při nákupu potravinových poukázek platí zaměstnavatelé oslovení ČTK provozovatelům stravenkových systémů provizi tři až pět procent z jejich nominální hodnoty. Obdobný podíl ze zisku, závislý na výši obratu, musí předat vydavateli stravenek i obchodník, který platbu jimi přijme.

Největšími vydavateli poukazů na potraviny a služby v Česku jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 miliard až 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK