Dráhy zachovají slevu pro mladé, ačkoliv oznámily její zrušení

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - České dráhy zachovají letní slevu pro mladé do 26 let, ačkoliv počátkem května oznámily její zrušení. Tarif Léto-26 bude platit během letních prázdnin a sleva bude 50 procent z obyčejného jízdného. ČD to oznámily v tiskové zprávě. Ostatní ohlášené změny na dráze však platí. Od 15. června zdražuje například kilometrická banka či končí výhodné jízdenky SC Net.

Letní sleva pro mladé je letos zhruba dvojnásobná proti loňskému roku, nepotrvá však celé astronomické léto, ale pouze po dobu letních prázdnin v červenci a srpnu. V období, kdy je ještě školní vyučování, mají studenti nárok na žákovské jízdné, které využívají po celý rok. Pro nákup jízdenky Léto-26 stačí osobní doklad či studentský průkaz.

Naopak kvůli rostoucím cenám elektřiny a nafty dráhy hodlají s letošní první změnou jízdního řádu 15. června některé výhody zrušit; některé jízdenky navíc podraží. Nejcitelněji se změna dotkne uživatelů kilometrických bank. Knížečka, na kterou je nyní možné ujet 2000 kilometrů za 1600 korun, bude stát o 200 korun více.

Jiné výhodné tarify z nabídky zcela zmizí. To se týká například jízdenky SC Net na vlaky pendolino, kterou dráhy zavedly loni v září. Její výhodou bylo, že ji cestující, ačkoliv zaplatil pouze za cestu pendolinem, mohl využít i na navazující spoje ve Středočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Základní a zákaznické jízdné se nemění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK