Velkoobchody Makro loni zvýšily zisk na 1,57 miliardy korun

08.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Velkoobchodní společnost Makro Cash & Carry ČR v roce 2007 zvýšila čistý zisk z 1,5 miliardy korun v roce 2006 na 1,568 miliardy korun. Firma Makro Cash & Carry, která dlouhodobě patří mezi nejziskovější obchodní řetězce v Česku, loňský profit použila na výplatu dividend svému vlastníkovi, kterým je nizozemská společnost Metro Cash & Carry International Holding. ČTK dnes informaci získala z účetní závěrky Makro Cash & Carry, která byla založena ve Sbírce listin.

Obchodní řetězec Makro loni v Česku zvýšil i tržby, a to z 35,3 miliardy korun v roce 2006 na 37,1 miliardy korun. Na konci roku 2007 společnost Makro ČR v Česku provozovala 12 velkoobchodních center, která jsou zaměřena na prodej potravinářského i nepotravinářského spotřebního zboží registrovaným podnikatelům, zejména obchodníkům a firmám podnikajícím v gastronomii.

Společnost Makro Cash & Carry ČR nyní po více než dvouleté přestávce připravuje stavbu další prodejny. Nový velkoobchod plánuje Makro postavit v Ostravě-Pustkovci, termín jeho otevření zatím nebyl stanoven, jelikož záměr nyní posuzují úřady. Vyplývá to z údajů, které jsou zveřejněny v informačním systému EIA. Makro již v Ostravě jednu prodejnu provozuje.

Nový ostravský velkoobchod Makro by měl mít prodejní plochu zhruba 7200 metrů čtverečních a polovinu jeho nabídky mají tvořit potraviny. "Navrhovaná stavba bude jednou z posledních v řadě staveb začleněných do řetězce prodejen firmy Makro Cash&Carry v rámci ČR," stojí v oznámení velkoobchodního řetězce. Nové Makro má v Ostravě-Pustkovci vyrůst v sousedství plánovaného hypermarketu Globus.

Generální ředitel Makro Cash&Carry ČR a Metro Cash&Carry Slovakia Andrea Colombo nedávno prohlásil, že po několika letech je otázka expanze velkoobchodního řetězce v Česku a na Slovensku znovu otevřena. "Zatím nemohu prozradit detaily, ale v letošním roce bychom rádi otevřeli nejméně jedno velkoobchodní centrum," řekl. O další expanzi je zmínka i ve výroční zprávě společnosti Makro Cash & Carry za rok 2007. "V následujícím období společnost plánuje expanzi formou otevření dalších velkoobchodních center," stojí ve výroční zprávě.

Velkoobchodní firma Makro Cash & Carry zvyšuje zisky již několik let po sobě. Zatímco například v roce 2001 vykázala profit 445,247 milionu korun, tak o dva roky později již její zisk překročil miliardovou hranici a růst vykazoval i v následujících letech.

Z ostatních obchodních řetězců loňské výsledky zveřejnila například síť 168 diskontních prodejen Penny Market, jejichž zisk vzrostl ze 468 milionů korun v roce 2006 na rekordních 703,7 milionu Kč. Firma SPAR Česká obchodní společnost, která v Česku provozuje 27 hypermarketů Interspar a čtyři supermarkety Spar, loni snížila ztrátu na 412,2 milionu korun z 574,7 milionu v roce 2006. Předloni byla řada obchodních řetězců ve ztrátě a někteří obchodníci, jako byl například Julius Meinl či Carrefour, kvůli prodělkům odešli z Česka.

Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků patřilo velkoobchodní firmě Makro Cash&Carry čtvrté místo za společnostmi Schwarz ČR (Lidl, Kaufland), Ahold Czech Republic (Hypernova, Albert) a Tesco Stores ČR. Makro Cash&Carry ČR je součástí nadnárodní skupiny Metro Cash&Carry, která ve 28 zemích provozuje více než 580 velkoobchodních center.

Deseti největším obchodním řetězcům v roce 2007 podle předběžných údajů analytické firmy Incoma Research a časopisu Moderní obchod vzrostly tržby meziročně o 31,3 miliardy korun na rekordních 289,1 miliardy korun. Desítka největších obchodníků loni posílila podíl na domácím trhu, který se v rychloobrátkovém zboží zvýšil z 63 procent v roce 2006 na 66 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK