Co dělat, když havarujete v zahraničí?

22.10.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jde o konkrétní postup, který vám napoví, co dělat při nehodě. Kam zavolat, jaké informace získat, jak zažádat u pojišťovny o náhradu škody...

Co dělat, když havarujete v zahraničí?

 Před odjezdem si zjistěte telefonní číslo na asistenční společnost, se kterou pojišťovna, kde máte uzavřeno pojištění (povinné ručení, havarijní pojištění) spolupracuje. Při sjednávání pojištění jste určitě obdrželi kartičku s telefonním kontaktem, od zástupce pojišťovny. Raději si ho ověřte na zelené lince pojišťovny.

 Pokud nejste zdatní v cizí řeči, tak si zjistěte telefonní číslo na nejbližší asistenční pobočku, kde se česky domluvíte.

Při havárii, jste-li viník:

 
Zavolejte na asistenční společnost pojišťovny, u které máte uzavřeno povinné ručení, tam se dozvíte co dál.

 Zavolejte policii pokud Vám to asistenční společnost doporučí.

 Zjistěte si údaje o poškozeném: jméno a příjmení, adresa, číslo Dokladu o pojištění, název pojišťovny a její sídlo, SPZ.

 Zajistěte veškeré důkazy o škodě na vozidle (fotoaparátem, kamerou).

 Než necháte vozidlo opravit, nechte škodu posoudit znalcem. V zahraničí na pobočce pojišťovny nebo na asistenční službě Vám řeknou, kde je nejbližší likvidátor.

 Nahlaste nehodu bez zbytečného odkladu své pojišťovně, dozvíte se, co je nutné doložit pro uplatnění náhrady.

Doporučujeme mít uzavřeno povinné ručení - pojišťovna za vás uhradí škody, které jste způsobil ostatním.
Havarijní pojištění doporučujeme pro případ, že chcete mít hrazeny škody na svém vozidle.

Při havárii, jste-li poškozený:

Dohlídněte na to, zda je zavolána policie.

 
Zjistěte si údaje o viníkovi nehody: jméno a příjmení, adresa, číslo Dokladu o pojištění, název pojišťovny a její sídlo, SPZ.

 Nahlaste
nehodu pojišťovně. Nejlepší řešení je spojit se přímo v zahraničí s pojišťovnou toho, kdo škodu způsobil.
 Ta by si měla škodu nafotit a odhadnout ji. V lepším případě pojišťovna poškozenému vyplatí plnění přímo v zahraničí. V druhém případě občan ČR dojede domů a pojišťovna mu plnění pošle na jeho účet, příp. adresu.

 Ověřte si, zda nehodu nahlásil pojišťovně viník

 Když si vozidlo přivezete do ČR ze zahraničí musíte prokázat, že byla způsobena škoda (a to fotodokumentací, přes  autoservis - sepsání a popis škod od automechanika, faktury za opravy, odhad soudním znalcem).

 Poté se musíte obrátit na pojišťovnu toho, kdo škodu způsobil, a to buď sám nebo přes advokáta (zavolat na advokátní komoru), příp. přes pojišťovnu právní ochrany DAS nebo pojišťovnu, kde máte sjednáno povinné ručení.

 Pokud máte uzavřeno havarijní pojištění, tak pojistnou událost vždy hlaste "své " pojišťovně, u které jste si toto pojištění sjednal. V případě nároku uplatnění škody z "povinného ručení", může tento nárok za Vás uplatnit pojišťovna, u které má havarijní pojištění sjednáno. Pojišťovna (havarijní pojištění) vyplatí škodu z havarijního pojištění a určitý nárok pak vymáhá na pojišťovně toho kdo škodu způsobil.


Havárie občana ČR na území ČR s cizincem (občan ČR je poškozeným)
Tato situace se řeší v rámci zelenokaretního systému přes Českou  kancelář pojistitelů.  Občan ČR může zajet na nejbližší pojišťovnu (které mají licenci k uzavírání smluv na pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), která provede první ohledání vozidla a nafocení, občan ČR tam vyplní formulář "Oznámení poškozeného" od České kanceláře pojistitelů. Česká kancelář pojistitelů přidělí tuto pojistnou událost dle klíče pojišťovně, která ji zlikviduje a poškozenému vyplatí plnění.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ