Chcete založit společnost a chybí vám základní kapitál?

20.11.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Někdy to už určitě zažil každý z nás. Procházíte se po ulici, jedete někam autem, nebo si třeba čistíte zuby a najednou to přijde. Nápad. Nápad na to, jak zbohatnout podnikatelskou aktivitou...

... Nabídnout něco, co na trhu chybí. Nejprve se vám myšlenka zdá naprosto geniální, poté přemýšlíte, proč už to někdo nedělá, a nakonec to i zjistíte. Nápad pustíte k vodě a jede se dál. Pokud ale žádné překážky jasně viditelné nejsou, nic nebrání tomu, vrhnout se po hlavě do vod podnikatelských.


Volba právní formy podnikání


První důležitou otázkou je volba právní formy podnikání. Nejjednodušší a nejlevnější je podnikání jako fyzická osoba na živnostenský list. Vydáni živnostenského listu stojí 1000Kč a na menších úřadech ho vydávají dokonce na počkání -  de facto je možno začít podnikat hned druhý den. Asi největší nevýhodou podnikání jako fyzická osoba je ručení za své závazky celým svým majetkem.

Tento fakt nevypadá na první pohled nijak děsivě. Mnoho lidí si řekne, že se jich to netýká, protože oni budou mít své podnikání plně pod kontrolou a nebudou se zavazovat k něčemu, co nemohou splnit. Jenže celá tato problematika je blíže reálnému životu, než se může zdát. Stačí, aby měl podnikatel jednoho či dva klíčové zákazníky, kteří se dostanou do platebních potíží, a najednou je problém i zaplacení faktur za telefon nebo nájem kanceláře. Podnikatel se tak ne svoji vinou může dostat sám do velkých potíží.


Bezpečí pravnických osob


Podnikání jako právnická osoba je v tomto směru mnohem bezpečnější. U společnosti s ručením omezením ručí společník za závazky společnosti pouze do výše nesplaceného kapitálu. Pokud je kapitál plně splacen, neručí společním svým osobním majetkem vůbec. Pokud pomine náročnější administrativu při zakládání společnosti s ručením omezením, největší překážou pro začínající podnikatele je asi nutnost splacení základního kapitálu v minimální výši 200.000 Kč na účet v bance. Tyto peníze lze chápat jako vklad do společnosti a jako takové v ní samozřejmě zůstanou. Problémem spíše bývá tuto částku nashromáždit, protože právě začátek podnikání je především o investování do vybavení a dalších nemalých výdajích.


Co je to ready-made společnost?


Řešením mohou v tomto případě být ready-made společnosti. Jedná se o s.r.o. nebo a.s., které byly založeny pouze k účelu jejich následného prodeje. Tyto společnosti již mají plně splacený základní kapitál a nabízejí možnost začít téměř okamžitě za společnost jednat, samozřejmě v případě zájmu pod jinou obchodní firmou (názvem) společnosti. Největší výhodou koupě ready-made společnosti, pomineme-li úsporu času, je to, že kupec nemusí splácet základní kapitál společnosti na zablokovaný bankovní účet, protože ten už je totiž splacen a následně převeden do pokladny společnosti.

Prakticky se tato operace děje následovně. Při koupi ready-made společnosti zároveň obdržíte do své správy i pokladnu společnosti, ve které je již splacený základní kapitál v hodnotě 200.000 Kč. Zaplatíte za samotný prodej společnosti (jedná se částku v řádech desítek tisíc korun) a 200.000 Kč za obchodní podíl v hodnotě 200.000 Kč ve společnosti.


Výhody i úskalí


Prodejci ready-made společností navíc poskytují i spoustu doprovodných služeb, jako je vyřízení živnostenských oprávnění, poskytnutí sídla společnosti, nebo registraci na finančním úřadě. Při samotném převodu společnosti je vhodné dát si pozor na ceny jednotlivých úkonů, které s převodem souvisí. Někteří poskytovatelé nabízí své služby spíše formou „cena již od“, a na zájemce o podnikání tak mohou čekat překvapení v podobě nákladů a skrytých poplatků, s nimiž předem nepočítal. Jde například o zpoplatnění změny názvu (firmy) společnosti, které se vesměs děje zároveň se změnou sídla. Někteří poskytovatelé však tyto služby zpoplatňují zvlášť, tedy v podstatě dvakrát. Zájemce neznalý poměrů a procedur tak může zaplatit i o několik desítek tisíc korun více než původně zamýšlel.

Autor článku je jednatelem společnosti CHAMR & PARTNERS s.r.o.

Autor článku

Martin Chamr


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY