Bude se zlevňovat plyn?

20.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nikoho dnes příliš nepřekvapí, když se z médií doslechne o obligátním zdražování energií jako jsou plyn nebo elektřina. Je ovšem možné, že se můžeme od počátku nového roku dočkat zlevnění plynu. Jak se bude v příštím roce vyvíjet jeho cena?

Říjnové zdražení plynu je za námi. Ceny zemního plynu pro domácnosti zdražily počínaje 1. říjnem 2008 v průměru o 10,4 %. Dominantní dodavatel plynu na českém trhu – RWE Transgas – zdůvodňuje zdražování nepříznivým vývojem na světových trzích a rekordními cenami ropy, které v létě dosahovaly v létě až 147 dolarů za barel.


Spotřeba plynu v ČR


Podpora plynofikace v první polovině minulého desetiletí zvýšila spotřebu zemního plynu z cca 6 mld. m3 na 9,5 mld. m3. Na této úrovni se spotřeba zemního plynu pohybuje posledních 5 let. Svým odběrem se tak Česká republika podílí na celosvětové spotřebě zemního plynu 0,4%.

Již čtyři roky po sobě ale klesá v České republice spotřeba plynu. V loni se snížila o 6,7 procenta na 8,644 miliardy metrů krychlových. Hlavními důvody propadu byly především teplé počasí na počátku roku, které snížilo zejména odběry domácností, a úsporná opatření. Loňská spotřeba plynu nicméně klesla o 2,7 procenta i po očistění od vlivu teplejšího počasí.

Tabulka: Spotřeba plynu v ČR v posledních letech

Rok Spotřeba plynu (v mld m3)
2007 8,644
2006 9,262
2005 9,562
2004 9,691
2003 9,739
2002 9,542


Skladba ceny zemního plynu


Cena zemního plynu se skládá z následujících čtyř složek:

  • Přeprava,
  • Uskladňování,
  • Distribuce,
  • Komodita (samotný zemní plyn jako takový).

Zastoupení jednotlivých složek je znázorněno v grafu níže. Cena komodity tvoří téměř tři čtvrtiny konečné ceny (74 %). Nezanedbatelný podíl na celkové ceně má rovněž distribuce (18 %).

Graf: Skladba ceny zemního plynu

Skladba ceny zemního plynu


Cena za distribuci podléhá Energetickému regulačnímu úřadu a není závislá na jednotlivých plynárenských společnostech. Cena zemního plynu je rovněž vázána na kurz dolaru ke koruně (pozn. společnost Česká plynárenská uzavřela v dubnu po ročním vyjednávání dlouhodobý kontrakt s norskou státní společností Statoil Hydro na dodávky zemního plynu z Norska. Objem dodávky plynu z Norska může pokrýt pět až deset procent spotřeby zemního plynu v ČR. Specifikem tohoto kontaktu je, že financování dodávek je pevně vázáno na euro, nikoli - jak je to nyní běžné - na dolar) a na vývoj světové ceny ropy a ropných derivátů. Vzhledem k dlouhodobě rostoucí poptávce po energetických zdrojích docházelo k postupnému zvyšování těchto cen, což se do této složky ceny nutně promítalo.


Jak se utváří cena zemního plynu a co můžeme očekávat?


Zemní plyn pro potřeby České republiky je nakupován zejména na základě dlouhodobých kontraktů (tzv. long-term contracts) od producentů z Ruska a Norska. Délka období, za které je průměrná hodnota počítána se může značně lišit, v cenách pro ČR je pro každou komoditu použito jiné období, přičemž nejdelší je devítiměsíční. Tento princip má funkci jakési bezpečnostní pojistky, která zabraňuje prudkým výkyvům, které by mohly vzniknout kolísáním aktuálních cen komodit. Trh s ropou, od jejíž ceny se odvíjí i cena zemního plynu, je značně volatilní a cena přímo odvozovaná od takovéhoto vývoje by byla velmi nestabilní. Právě z tohoto důvodu je v cenových formulích na nákup zemního plynu použit průměr z cen několika měsíců. Kladným efektem je relativně stabilní cenový trend, částečně záporným efektem je naopak pozdější reakce na aktuální změnu vývoje cen vstupních parametrů. Částečným záporným efektem proto, že při změně trendu z poklesu na růst reaguje vzorec pro kalkulaci ceny plynu pomaleji, a to je pozitivní, ale naopak při změně trendu z růstu na pokles vzorec znovu reaguje se zpožděním a vyvolává adekvátní otázku jak to, že cena zemního plynu roste, když cena ropy nebo ropných derivátů klesá.

Dalším faktorem ovlivňující cenu zemního plynu v ČR je vývoj měnových párů USD/CZK a EUR/USD. Jak bylo uvedeno výše, cena ropy a tím pádem i cena zemního plynu je svázána s cenou amerického dolaru. Další skutečností je nákup takřka celé spotřeby zemního plynu v ČR z Ruska a Norska. Platba za nakoupený zemní plyn je uskutečňována v USD a EUR. Posilující koruna tudíž zlevňuje nákupy zemního plynu.

Přestože v poslední době cena ropy klesá, v rozhodném období pro kalkulaci cen výrazně rostla a v červenci dosáhla historického maxima, když se jeden barel ropy obchodoval za téměř 150 USD. To zdůvodňuje nedávné zdražení. Další, co se projevilo při tvorbě nových cen, byla slábnoucí koruna, která prodražuje nákupy plynu.

Ruský plynárenský kolos Gazprom podle svého vyjádření ceny zemního plynu pro Evropu v příštím roce z nynějších rekordních úrovní sníží. Důvodem je prudký pokles cen ropy. Cena plynu dodávaného Gazpromem do zemí Evropské unie se nyní pohybuje nad 500 dolary za 1000 metrů krychlových, což je zhruba dvojnásobek úrovně předešlých let. Ceny plynu jsou navázány na vývoj cen ropy, která z letního rekordního maxima prudce klesla a nyní se pohybuje pod 60 dolary za barel. Levnější plyn v příštím roce se tedy na základě současné situace jeví jako reálný.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU