Co dělat, když nevíte které životní pojištění vybrat?

11.06.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Už vás také zlákala možnost uzavřít si životní pojištění? A teď  řešíte otázku, které pojištění vybrat? Podívejte se s námi na čtyři druhy životních pojištění a Vaše rozhodování bude jednodušší.

Pokud jste se rozhodli  uzavřít si životní pojištění, máte v zásadě možnost vybrat si ze 4 druhů pojištění i když v praxi se můžete setkat s množstvím různých jmen a názvů. Jedná se tedy o
    •              rizikové životní pojištění
    •              kapitálové životní pojištění
    •              důchodové životní pojištění
    •              investiční životní pojištění.

A co se za těmito názvy skrývá a kdy které pojištění vybrat?

  • Pokud máte zájem být po určitou dobu pouze pojištěn na určitou částku na smrt, uzavřete si rizikové životní pojištění. Toto pojištění je nejlevnější, protože veškeré zaplacené pojistné slouží pouze ke krytí rizika. Pokud se tedy jako pojištěný dožijete konce pojištění od pojišťovny nic nedostanete. Toto pojištění je vhodné pro ty z Vás, kteří dokáží volné prostředky zhodnotit lépe než jiným druhem pojištění (viz níže). Pozor, na tento druh pojištění nelze využít daňové výhody!
  • Uzavíráte-li si pojištění, které nemá krýt pouze riziko smrti, ale chcete, aby Vám i po skončení pojistné smlouvy pojišťovna něco vyplatila, uzavřete raději kapitálové životní pojištění. Vy platíte sjednanou částku a pojišťovna vám garantuje výplatu určité částky také po skončení smlouvy. Pojišťovna část peněz investuje a zhodnocuje je. Každý rok potom připisuje klientům podíly z výnosů.  Na bezpečném investování pojišťoven se odráží relativně nízké zhodnocení.
  • Důchodové pojištění je téměř shodné s výše uvedeným pojištěním, ale na rozdíl od něj je klientovi od určitého věku vyplácen důchod a to buď na sjednanou dobu, nebo až do konce života. I při tomto pojištění, má však klient možnost požádat o jednorázovou výplatu, dožije-li se konce pojistné doby. 
  • Posledním typem pojištění je investiční životní pojištění. Toto pojištění se na první pohled podobá kapitálovému, ale u tohoto pojištění není pojišťovna zavázána k výplatě pevně stanovené částky na konci pojistné doby. Z tohoto se odvíjí možnost investovat část pojistného, které není strženo na rizikové pojištění, do   rizikovějších investic jako jsou různě zaměřené podílové fondy, které ovšem přináší možnost vyšších výnosů.  Investiční pojištění je vhodné pro ty, kteří chtějí investovat do podílových fondů a přitom využít právního statutu pojištění.

Více o životním pojištění naleznete v naší abecedě.


   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ