EPH, společný podnik PPF, J&T a Křetínského, dnes zahájil činnost

15.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Energetický průmyslový holding (EPH), který je společným podnikem v oblasti energetiky a průmyslu skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera, česko-slovenské investiční skupiny J&T a bývalého partnera J&T Daniela Křetínského, dnes zahájil činnost. ČTK o tom dnes informoval mluvčí holdingu Martin Maňák s tím, že holding bude řídit Křetínský.

Součástí holdingu jsou energetická a průmyslová aktiva, která byla vyčleněna ze skupiny J&T. PPF prostřednictvím PPF Partners získala v EPH 40 procent akcií, J&T také 40 procent, dalších dvacet procent drží Křetínský.

"EPH bude dále posilovat pozici strategického investora v energetice. Současně chceme udržet postavení významného investora v průmyslovém sektoru," uvedl předseda představenstva holdingu Křetínský. Další rozvoj holdingu v energetickém sektoru je podle něj založen zejména na využívání akvizičních příležitostí na trhu. Vedle toho se však prý intenzivně pracuje na rozvoji nových energetických zdrojů. "V průmyslu, mimo energetiku, plánujeme vstupovat do nových podniků ve vybraných případech," dodal.

Pravomocí Křetínského bude také jmenování členů představenstva holdingu. Významné kompetence však bude mít dozorčí rada holdingu, do jejíž působnosti bude mimo jiné patřit schvalování akvizic a odprodeje majetkových účastí. PPF budou v dozorčí radě zastupovat Jiří Šmejc, Ladislav Bartoníček a Robert Ševela. Za struktury J&T budou v dozorčí radě Ivan Jakabovič, Martin Fedor a Miloš Badida.

EPH zahrnuje více než 20 podniků působících v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou, výroby energetických kotlů a turbín, energetických montáží a dalších souvisejících oborů. Do holdingu patří rovněž výroba autobusů a firmy z potravinářského průmyslu. Předpokládá se, že součástí holdingu se v budoucnu mimo jiné stanou také německá těžební společnost MIBRAG, International Power Opatovice a společnost Elektrizace železnic Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK