Co vše ovlivňuje cenu povinného ručení?

23.10.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Povinné ručení v posledních letech prošlo dynamickým vývojem, který jej k nepoznání změnil. Pryč jsou doby jedné pojišťovny nabízející pár základních sazeb. Orientovat se v dnešní nabídce pojišťoven není snadnou záležitostí.

Téma týdne: Povinné ručení

Není tomu tak dávno, kdy povinné ručení patřilo mezi nejjednodušší a netransparentnější finanční produkty na našem trhu. Na trhu figurovala pouze jedna pojišťovna, která měla tento produkt ve své nabídce. Při monopolním postavení České pojišťovny bylo jedinou starostí nezapomenout včas zaplatit složenku. Jako každý monopol to však s sebou přinášelo i řadu negativních vlivů.

Zrušení monopolu tak uvítaly nejen ostatní pojišťovny na našem finančním trhu působící, ale hlavně a především klienti. Zvýšená nabídka nových pojišťoven přinesla nejen ostřejší konkurenční podmínky a také potřebu pojišťoven odlišit se od ostatních a přinést řidičům důvod, proč jejich pojišťovna je ta pravá.


Klíčovým slovem každé pojišťovny se stala segmentace


Dnes tak již dávno neplatí, že cenu pojistného ovlivňuje pouze kubatura. Výslednou výši sazby ovlivňuje celá řada kritérií. Které to jsou? Každá pojišťovna má při stanovování sazeb své vlastní postupy a metody, každá zohledňuje vlastní faktory. Při uzavírání povinného ručení potřebujeme řadu údajů jak o vozidle, tak o pojistníkovi. Podívejme se blíže, co vše dnes může cenu povinného ručení ovlivnit.

Parametry týkající se pojištěného vozidla:


  • Druh vozidla – základní členění vozidel na motocykly, osobní či nákladní automobily
  • Objem válců – s rostoucím objemem roste i výše pojistného
  • Výkon motoru – nejen objem motoru, ale i jeho výkon ovlivňuje konečnou výši pojistného. Platí zde úměra, že čím vyšší výkon, tím vyšší pojistné
  • Hmotnost vozidla - pojistné roste přímo úměrně rostoucí hmotnosti
  • Způsob užití vozidla – pokud neužíváte vozidlo pro soukromé účely, ale např. jako vozidlo taxislužby nebo autoškoly, budete mít pojistné o něco vyšší
  • Stáří vozidla – majitelé novějších vozidel si připlatí

Sjednejte si povinné ručení on-line!

Ručení.cz - sjednejte si povinné ručení on line!
Pokud si chcete spočítat cenu povinného ručení u konkrétní pojišťovny přímo pro vás, pomůže vám Kalkulátor povinného ručení. Prostřednictvím Ručení.cz si můžete nejen spočítat cenu vašeho pojištění, ale můžete si povinné ručení přímo i sjednat on-line!


Parametry týkající se pojistníka:


  • Typ klienta – záleží zda vozidlo užíváte jako soukromá osoba nebo podnikatel či právnická osoba
  • Věk – mladí si u některých pojišťoven musí nějakou tu korunu připlatit
  • PSČ – pojišťovny stanovují sazby pro jednotlivé okresy, záleží na rizikovosti místa. Nejrizikovější a tudíž i nejdražší je Praha
  • Frekvence placení – ten, kdo platí ročně, má u některých pojišťoven slevu
  • Počet měsíců bez nehody – od roku 2000 je každý rok bez nehody oceněn 5 %ní slevou, naopak každá způsobená nehoda konečnou sazbu pojistného zvyšuje

 

Další parametry:


  • Výše pojistných limitů - platí, že vyšší krytí rovná se vyšší pojistné. Přehled pojistných limitů jednotlivých pojišťoven naleznete na portálu Ručení.cz na stránce Pojistné limity.
  • Použití zimních pneumatik - pokud je vozidlo používá, příznivě se to projeví na výši pojistného


Nadstandardy a výhody, aneb jak nalákat klienta


Sazby pojistného však mohou ovlivnit i další skutečnosti. Některé pojišťovny nabízí přijatelnější sazby ženám, lékařům, hasičům nebo invalidním občanům. Vzhledem k tvrdé konkurenci lákají pojišťovny nové klienty také na benefity v podobě asistenčních služeb, slev na havarijním nebo jiném pojištění. Některé pojišťovny ve výši pojistného zohledňují i to, jestli je již zájemce o pojištění klientem dané pojišťovny či nikoliv. Stávajícím klientům pak samozřejmě nabízí nižší pojistné.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ