Babiš: Výsledky hospodaření Agrofertu se loni zhoršily

25.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Výsledky loňského hospodaření skupiny Agrofert Holding budou horší než předloňské, sdělil dnes na dotaz ČTK majitel firmy podnikající v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu Andrej Babiš. Bližší údaje zatím firma nemá. Meziroční zhoršení finančních ukazatelů zapříčinila ekonomické krize, která se v zemědělství projevuje zejména propadem výkupních cen komodit. Skupina v roce 2008 vykázala zisk před zdaněním 6,1 miliardy korun, její konsolidované tržby přesáhly 101 miliard korun.

Konsolidovaná závěrka skupiny za loňský rok by měla zahrnovat výsledky zhruba 220 společností, uvedl Babiš. "Všechny ukazatele budou horší než v roce 2008," podotkl. V roce 2008 sestávala závěrka z výsledků 153 firem ovládaných a řízených a z 23 společností pod podstatným vlivem mateřského podniku. Dalších 23 společností nebylo do účetní závěrky zařazeno.

Agrofert loni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru, když dokončil akvizici svého největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Babiš, který je jediným vlastníkem Agrofertu, tak získal skupinu s ročním obratem přesahujícím 15 miliard korun, významnou zejména pro své kapacity na skladování zemědělských komodit a kvůli pozici v oblasti zpracování drůbežího masa. Začlenění bývalých podniků Agropolu podle Babiše loňské finanční výsledky holdingu Agrofert zásadně neovlivnilo.

Součástí skupiny se počátkem loňského roku stala také druhá největší tuzemská mlékárna, olomoucká Olma. Agrofertu patřící společnost Preol loni v červnu otevřela v Lovosicích závod na zpracování řepkového semene a výrobu metylesteru řepkového semene (MEŘO), který se jako biosložka přidává do nafty. Již v letošním roce se chce firma podílet na českém trhu s MEŘO třetinou až 40 procenty.

Agrofertu patřící pekárně Penam, dvojce na tuzemském trhu, loni podle odhadu klesly tržby o tři procenta. O rok dříve činil její obrat rekordních 3,8 miliardy korun a čistý zisk 143,6 milionu korun. Vedení Olmy odhaduje, že mlékárně v loňském roce klesly tržby na 3,5 miliardy korun z 4,12 miliardy Kč v roce 2008.

Naopak Společnost Maso Planá předpokládá, že se vloni dostala z předloňské 29milionové ztráty do zisku. K 1. lednu 2010 se firma spojila se společností Kostelecké uzeniny z Jihlavska, oba subjekty budou dále vystupovat pod společným názvem Kostelecké uzeniny.

Podle odhadů většiny odborníků skončí loňské hospodaření českých zemědělců v důsledku pádu cen komodit jen lehce kladným výsledkem. Očekávají tak nejhorší výsledek oboru od vstupu země do EU. České zemědělství vykazuje od roku 2004 díky unijním dotacím zisk, v letech před vstupem bylo převážně ztrátové. Předloni činil zisk odvětví necelých deset miliard korun.

Podle prosincového vydání časopisu Týden patří Babišovi v pomyslném žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků druhé místo za vlastníkem investiční a finanční skupiny PPF Petrem Kellnerem. Hodnotu Babišova majetku časopis odhaduje na 35 a 48 miliard korun. V loňském ročníku pravidelné ankety Českých 100 nejlepších obsadil Agrofert Holding čtvrté místo. Skupina zaměstnává kolem 25.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK