Konstantní symboly se ruší

03.03.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Ta tam je povinnost uvádět konstantní symboly při podávání platebních příkazů. Až do konce února musela být každá platba v ČR označena správným konstantním symbolem určujícím její charakter a způsob platby. Dnes se tím již zatěžovat nemusíte.

Dnem 1. března 2004 vstoupila v platnost vyhláška České národní banky (č. 62/2004 Sb.), která nově upravuje pravidla pro provádění mezibankovního platebního styku. Tato vyhláška ruší povinnost uvádět konstantní symboly při zadávání platebních příkazů v bance.

Platební příkazy podávané v bance musí tedy podle nové vyhlášky povinně obsahovat pouze tyto náležitosti:
a) označení, zda se jedná o příkaz k úhradě nebo příkaz k inkasu,
b) bankovní spojení plátce,
c) bankovní spojení příjemce,
d) částku v české měně,
e) podpis či jiný kód zajišťující identifikaci příkazce.

Povinnosti uvádět konstantní symboly však nadále trvá u některých druhů plateb, a to u plateb potřebných pro sestavování platební bilance České republiky (vyhláška č. 514/2002 Sb.) a u plateb, které jsou příjmem nebo výdajem státního rozpočtu (konstantní symboly stanoví Ministerstvo financí). V těchto případech správný konstantní symbol předepíše příjemce platby (příslušný úřad nebo instituce).

Banka navíc musí příkazci umožnit uvést na platebních příkazech některé další náležitostí, kterými jsou datum splatnosti (den, kdy jsou prostředky odepsány z účtu plátce), variabilní symbol, specifický symbol, textovou zprávu a datum vystavení příkazu. Konstantní, variabilní a specifický symbol musí být vždy číselné a obsahovat maximálně 10 znaků.

Klienti bank budou pravděpodobně ještě určitou dobu konstantní symboly uvádět, až už ze setrvačnosti nebo z důvodu předtištěných dokladů, které budou klientům stále k dispozici na pobočkách bank. V těchto případech mají banky povinnost uvedený konstantní symbol zpracovat a uvést na výpisu z účtu. Nejsou však povinny kontrolovat správnost uvedeného konstantního symbolu!

Proč konstantní symboly existovaly?

Konstantní symboly byly původně zavedeny Státní bankou československou v 70. letech v souvislosti se zavedení platebního a zúčtovací systému ABO (automatizované bankovní operace). K čemu vlastně konstantní symboly dříve sloužily? A proč již od letošního března nejsou potřeba? Tak právě s těmito otázkami jsme se obrátili na Ivana Fencla, ředitele odboru metodiky a rozvoje platebního styku České národní banky: "Konstantní symboly určovaly ekonomický charakter platby a původně byly zavedeny pro statistické účely. Postupem času, zvláště po restrukturalizaci bankovního sektoru po roce 1989, však jejich význam v této oblasti klesal. V současné době Česká národní banka využívá jiné informační zdroje, a proto se rozhodla nezatěžovat napříště klienty bank povinností uvádět tento údaj".

Nebude zrušením konstantních symbolů docházet k problémům?

Česká národní banka se domnívá, že s neuváděním konstantních symbolů v platebních příkazech by neměly být žádné problémy. Určitý nesoulad vzniká pouze v tom, že při mezibankovním platebním styku prováděném přes platební systém CERTIS je až do 1. září 2004 konstantní symbol povinnou náležitostí. Ivan Fencl přibližuje, jakým způsobem se dá tento problém řešit "Banky vyřeší tento nesoulad buď tak, že budou konstantní symbol od klienta nadále vyžadovat, nebo tak, že v případě klientem nezadaného konstantního symbolu vloží do tohoto pole hodnotu nula, což se projeví tím, že příjemce platby bude mít na výpisu z účtu konstantní symbol 0 (místo prázdného místa). Jinak není důvod k obavám z možných problém v platebním styku".

Některé z bank (např. ČSOB) však žádají své klienty, aby i nadále při podávání některých platebních příkazů konstantní symboly uváděli. K tomuto účelu mohou zadávat konstantní symbol univerzální 0558 (ostatní finanční platby) nebo konstantní symbol předepsaný příjemcem platby.

Skutečnost, že některé banky vyžadují uvádění konstantních symbolů i po 1. březnu je pravděpodobně dána tím, že mají implementovány ve svém systému určité kontroly na konstantní symboly. Upravit cely systém může být dlouhodobá záležitost. "S bankami byla tato problematika projednávána v rámci připomínkového řízení ke zmiňované vyhlášce. Všechny banky se zrušením konstantních symbolů souhlasily, žádná z nich nevznesla připomínku, která by tento krok zpochybnila"  dodává Ivan Fencl.
A ještě jedna poznámka na závěr. Banky mohou stanovit vůči svým klientům své vlastní podmínky pro předávání příkazů, takže případné vyžadování konstantního symbolu není v rozporu s právními předpisy.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ