Česko prohrálo u soudu EU spor o pomazánkové máslo

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo letitý spor o pomazánkové máslo. Tímto názvem není možné podle soudu výrobek označovat, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk". Mlékařům se verdikt nelíbí a největší tuzemská mlékárna Madeta uvedla, že bude vyrábět pomazánkové máslo navzdory verdiktu soudu dál. České ministerstvo zemědělství sdělilo, že případně zahájí kroky ke změně vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky, která je podle soudu v rozporu s předpisy EU.

 

Dnešní rozhodnutí je konečné, nelze se proti němu odvolat. Protože rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně. Pokud tak Česko neučiní, může ho Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, znovu zažalovat. Tentokrát však může rovněž navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí. "V případě, že bychom rozsudek nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu milionů eur," uvedl europoslanec Jan Březina.

Podle MZe by změna vyhlášky trvala několik měsíců. Minimálně do té doby budou moci výrobci prodávat výrobek pod původním názvem a měli by tak relativně čas na změnu názvů na obalech či v reklamě. Úřad podle ministra Petra Bendla bude analyzovat, zda verdikt dává Česku ještě nějaký prostor pro uznání názvu. "Pokud ano, určitě jej využijeme," dodal ministr.

Podle mlékařů případné přejmenování pomazánkového másla zmate zákazníky a zvýší náklady výrobců. Jednou z alternativ nového názvu je "České pomazánkové". Největší tuzemská mlékárna Madeta ale o přejmenování neuvažuje. "Klidně ať nás soudí u bruselského soudní dvora jako Madetu. My jsme se podíleli na vývoji toho výrobku, budu to vyrábět dál," uvedl předseda představenstva Madety Milan Teplý.

Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka se v případě přejmenování pomazánkového másla může stát, že výrobci nebudou muset respektovat jeho tradiční parametry a mohlo by se vytratit z trhu.

EK zažalovala Česko u lucemburského tribunálu v roce 2010. Podle unijních pravidel je výrazem "máslo" možné označovat pouze produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. České předpisy ale umožňují označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o tom, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkci také Choceňská mlékárna, která je dnes spolu s Madetou jeho největším producentem. Pomazánkové máslo dnes vyrábí čtyři české mlékárny, které jej ročně vyprodukují kolem 8000 tun. Naprostá většina produkce nachází uplatnění na domácím trhu, malá část se vyváží, například do Německa, ale pod jiným názvem.

Výjimka, o kterou Česko žádalo, se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek po více než 30 letech existence dostatečně znám. Navíc se prodává v úplně jiném obalu než klasické máslo, takže nemůže dojít k záměně obou výrobků, argumentovalo Česko v Bruselu. Například Španělsko a Velká Británie podle mlékařů, poukazujících na "dvojí metr" EU, dostaly před lety výjimky pro produkty nesoucí v názvu máslo, které požadované parametry také nesplňují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK