Chcete mít z dítěte hokejistu?

30.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud je vaším snem mít z vašeho dítěte slavného hokejistu, začněte s jeho tréninkem hned co začne chodit. Místo míče mu kupte puk, místo lopatičky hokeječku a učte ho správný hokejový postoj. Pokud se to dítěti líbí, máte napůl vyhráno!

Téma tohoto týdne: Lední hokej, Mistrovství světa a finance

Všichni hokejisté znají svoji výstroj nazpaměť. Mít své správně padnoucí vybavení totiž znamená být schopen podat na ledě maximální výkon. Oblékání je otázkou chvilky. I nejpomalejšímu hokejistovi navlečení celé výbavy netrvá déle než 10 minut. Celá hokejová výstroj váží okolo 9 kilogramů. Brankáři nosí ještě o 4 kilogramy více.
 

Seznam hokejové výstroje

Zajímá vás, co vše na sobě hokejisté nosí? Připravili jsme pro vás kompletní seznam hokejové výstroje.

Přilba
Existuje celá řada hokejových helem. Hlavním parametrem je však bezpečnost a pohodlí. Nejhorším problémem u helem bývá zápach. Ten hokejisté řeší tím, že si svoji helmu "šamponují". Mladíci do 18 let mají povinnost na helmě nosit mřížku. Starší hokejisté do 27 let musí nosit plexisklo chránící oči.

Chránič zubů
Do 20 let je povinný pro všechny hokejisty. Někteří starší hráči ho však používají také. Rána pukem nebo hokejkou může chrup znatelně poničit.

Rukavice
Ty jsou pro hráče hodně důležité. Musí sedět na ruce, být měkké a poddajné, aby měli hokejisté cit při vedení puku.

Ribano
Je to nejspodnější vrstva výstroje hokejistů. V podstatě je to jednodílné nebo dvojdílné "pyžamo".

Suspenzor s podvazky
Na tuto nejchoulostivější část těla si hokejisté dávají obzvlášť pozor. Stačí totiž jedná rána hokejkou bez suspenzoru a hokejista si už ten den nezahraje. Na podvazky se připevňují stulpny.

Kalhoty
Před nárazy chrání hráče vypolstrované a vyztužené kalhoty ke kolenům. Pro zajímavost, v roce 1947 měli hokejisté podobné kalhoty, ale mnohem méně vycpané a znatelně kratší.

Stulpny
Již od počátku hokejové historie nosí hráči hokejové nadkolenky. Výjimku tvoří období před první světovou válkou, kdy hráči nosili stulpny fotbalové.

Chránič zápěstí
Tuto součást výstroje všichni hráči nepoužívají. Dříve byly rukavice vyšší a tak lépe chránily zápěstí. Dnes si někteří hráči místo chráničů zápěstí vymýšlejí vlastní zlepšováky.

Náloketníky
Mezi loketními chrániči a rukavicemi zůstává mezera, která je pro hokejisty velmi nebezpečná. Po zásahu hokejkou totiž kromě bolesti může dojít i ke zlomenině zápěstí. Po chrániči zubů jsou náloketníky nejmenší součást výstroje.

Vesta
Hrudník a ramena hráče chrání vesta.

Hokejka
Může být dřevěná nebo laminátová, pravá nebo levá. Někteří hráči si hokejky nechávají vyrábět na míru. Hráči spotřebují ročně v průměru 50 hokejek.

Holenní chrániče
Již od začátku hokeje se používají holenní chrániče. Až později přibyla i ochrana kolena. Dříve se jako materiál používal "kůže". Dnes se používá plast, guma a jiné materiály. Hokejový brankáři používají místo holenních chráničů tzv. "betony". Ty se postupem času zvětšovaly a rozšiřovaly až do současné velikosti.

Brusle
Patří mezi jednu z nejdůležitějších částí hokejové výstroje. Musí hráči sedět a nesmí tlačit. Pro zajímavost Jaromír Jágr může vybírat z více než 20 párů bruslí.

Dres
Hokejový dres je z lehké prodyšné látky a zakrývá horní část těla. Vzadu na dresu mají hráči natisknuto číslo a jméno.
 

Kolik vás to bude stát

Výstroj hokejisty v současné době pořídíte za cca 40.000 Kč. Nejdražší jsou na hokejistovy brusle, jež stojí mezi 10 až 20.000 Kč.
Cena brankářského vybavení je však mnohem vyšší a pohybuje se okolo 100.000 Kč. "Jen betony stojí padesát tisíc," říká Petr Březina, vedoucí týmu Slavie.


Dětské hokejové kluby

Většina dětských hokejových klubů pořádá nábor chlapců ve věku od 4 až do 9 let. Přijímání zájemců probíhá celoročně a kluby nabízí  výuku bruslení a ledního hokeje. Tréninky jsou většinou 3x týdně (jeden den v týdnu odpoledne, pak v sobotu kolem 8hod a v neděli také v 8hod). Doba tréningu je 1 hodinu. Tréningy probíhají pod vedením zkušených trenérů s licencemi pro trénování ledního hokeje.
Cena za malé dítě okolo 7 let je cca 700 Kč za měsíc. Povinnou výbavou, kterou musíte dítěti koupit pro vstup do dětského hokejového klubu, je:

  • Přilba
  • Chrániče na lokty (ze začátku stačí chrániče určené pro kolečkové brusle)
  • Chrániče na kolena (ze začátku stačí chrániče určené pro kolečkové brusle)
  • Rukavice (ze začátku stačí "palčáky")
  • Brusle

Zbytek dětské hokejové výstroje budete vašemu dítěti dokupovat postupně.

Jedním z dětských hokejových kubů je např. HOCKEY CLUB KOBRA PRAHA (jophokej@moment.cz).


FinTrik: Pokud jste se rozhodli udělat ze svého syna slavného hokejistu, zjistěte si dopředu co nejvíce informací o všech možnostech přípravy malého dítěte na budoucí "hokejovou kariéru". Přejeme vám hodně štěstí.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky