Registr vozidel se na centrální registry napojí od 13. prosince

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Registr vozidel se na základní registry napojí od čtvrtka 13. prosince, řekli ČTK vedoucí pracovníci dopravní agendy z několika měst. Úředníci tak budou moci spojit databázi vozidel s databází občanů a právnických firem. Žadatelé o změnu zápisu v centrálním registru vozidel si tak od poloviny příštího měsíce budou muset ohlídat, že mají v dokladech všechny údaje správně. Registr se od počátku července, kdy ho od ministerstva vnitra převzalo ministerstvo dopravy, potýká s problémy.

Pokud si lidé například do občanského průkazu nenechají zaznamenat změnu bydliště, po napojení na základní registry jim úředníci změnu u vozidla neprovedou, řekl ČTK vedoucí odboru dopravně správních činností na ostravském magistrátu Dalibor Mozdřeň. "Instrukce ministerstva dopravy nám jednoznačně nařizuje úkon zastavit a žadatele odeslat na místě příslušný úřad, aby si doklady dal do pořádku," doplnil vedoucí úseku vozidel na magistrátu v Jihlavě Petr Jelínek.

Komplikace pro úředníky Jelínek očekává zejména ze začátku propojení registrů, kdy předpokládá větší počet zjištěných nesrovnalostí. Úředníci budou muset v té době lidem vysvětlovat, že chyba není na straně úřadu a že si nesoulad v dokladech musejí nechat opravit.

Způsob, jakým ministerstvo dopravy současnou změnu zavádí, hodnotí oslovení úředníci vesměs kladně. Podle šéfa dopravně správních činností na pražském magistrátu Josefa Mihalíka se především zlepšila komunikace ministerstva s jednotlivými pracovišti. Lepší by měla být také připravenost jednotlivých pracovníků, což souvisí s důkladnějšími školeními, která podstupuje vždy jeden zástupce z každého registračního pracoviště v Česku.

Tato školení by podle Jelínka měla být hotová 11. prosince. Ve středu 12. prosince večer by pak měl být centrální registr vozidel napojený na základní registry a o den později by s ním měli úředníci začít běžně pracovat.

Výhody propojení spočívají podle ministerstva dopravy především v tom, že úředníci nebudou muset pracně vyplňovat údaje o žadatelích o změny v registru vozidel. Všechny potřebné informace, jako je jméno, datum narození nebo v případě firmy IČO, se totiž do registračního formuláře samy stáhnou. Úředník pak bude muset pouze ověřit, zda data souhlasí s údaji žadatele. Podobný systém fungoval už ve starém registru vozidel, který spravovalo ministerstvo vnitra.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše; v úřadu skončí v pondělí 3. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK