České zákazníky si hýčkáme, říká Ruud Jona z Philips

13.09.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Chcete si koupit nový barevný televizor, elektrický holicí strojek nebo světlo do kanceláře a nespokojíte se s průměrnou kvalitou? Zkuste zajít do jakékoliv prodejny PHILIPS. Budete příjemně překvapeni! Více v rozhovoru.

Představte si, že mezi výrobky firmy Philips ve světě patří například každá sedmá televize, osvětlení ve třiceti procentech kanceláří nebo šedesát procent všech telefonů. Připravili jsme proto pro vás rozhovor s Ruudem Jonou, generálním ředitelem Philips Czech Republic and Central Europe. Přejeme vám příjemné čtení.

Jaké produkty a služby Philips nabízí? Na co se specializujete?
Philips je společnost, která se zabývá péčí o zdraví, životním stylem a technologiemi. Jsme jednou z vedoucích elektronických společností ve světě a největší v Evropě. Máme vedoucí postavení ve výrobě barevných televizí, osvětlení, elektrických holicích strojků, či zdravotnických zobrazovacích diagnostických monitorů. Royal Philips Electronics se skládá z pěti divizí a mnoha dalších dcer. Je těžké představit si místo, ať už v domovech, továrnách, kancelářích, na letištích, nebo prostě na ulici, kde by Philips chyběl. Některé naše výrobky jsou zabudovány do jiných jako například integrované obvody (čipy) nebo CD mechaniky používané v osobních počítačích. Stejně tak některé z našich finálních výrobků procházejí dramatickými změnami, stačí si jen vzpomenout na plochou televizní obrazovku, která může být pověšená na stěně jako obraz. Polovina z desítky největších výrobců osobních počítačů prodává monitory vyrobené firmou Philips. A pokud budete někdy na cestách a zastavíte se u pařížské Eifellovy věže, budete přecházet londýnský Tower Bridge nebo obdivovat krásu starověké sfingy a pyramid v Gíze, určitě se už nebudete muset ptát, kdo že to osvětluje tyto známé památky.
 
Máte nějaké novinky?
My působíme na trhu elektroniky, který je známý tím, že výrobky mají jen krátký život než zastarají, a proto stále přinášíme něco nového.
Pokud se zaměříme na český trh, chtěl bych vyzvednout dvě novinky:
1. Philips Ambilight TV – nejmodernější plazmová televize se speciálním osvětlovacím zařízením. Díky tomuto systému se osvětlení za televizí automaticky mění tak, aby doplnilo světelné podmínky vysílaného pořadu a poskytlo divákům ty nejlepší podmínky pro sledování.
2. Další nedávnou novinkou je naše nová řada Philips Cucina, která zahrnuje kuchyňské přístroje se skvělým designem.

Kdo vlastní Philips?
Po celém světě vlastní akcie firmy Philips mnoho akcionářů, protože firma je zapsaná na dvou hlavních burzách – takže společnost akcie společnosti Philips jsou veřejně obchodovány.

Používají zákazníci na nákup vašich výrobků hotové peníze, nebo více využívají možnosti půjček?
Tato otázka by asi byla vhodnější pro obchodníky, se kterými spolupracujeme. Obecně bych řekl, že trend využívání půjček na nákup našich výrobků pokračuje.

Jaká je vaše pozice na trhu?
Royal Philips Electronics je na seznamu největších světových korporací vyrábějících elektroniku sestavovaném časopisem Fortune. Jako firma jsme aktivní v přibližně 60 propojených činnostech, a  to od spotřební elektroniky po domácí spotřebiče a od bezpečnostních systémů po polovodiče. Jsme světovým leaderem v digitální technologii užívané v televizích a displejích, bezdrátové komunikaci, rozpoznávání řeči, kompresi videa, uchovávání dat, stejně tak jako v základní výrobě polovodičů, které umožňují tento skok ve vývoji. Pokud to podpoříme několika čísly, Philips produkuje přes 2,4 miliardy žárovek ročně a k tomu dalších třicet milionů obrazovek.
Pomocí naší technologie je ročně provedeno asi 2,5 milionu srdečních skenů a operací. Každá sedmá televize na světě má obrazovku vyrobenou firmou Philips a 60 procent všech telefonů obsahuje výrobky Philips. Třicet procent kanceláří na světě je osvětleno našimi výrobky, které osvětlují také 65 procent nejlepších světových letišť, 55 procent velkých fotbalových stadionů a třicet procent všech nemocnic.

Výrobky Philips Ve světě V Evropě
Osvětlení 1 1
Spotřební elektronika (audio/video) 3 1
Holicí strojky 1 1
Žehličky 2 2
Polovodiče 9 4
Barevné televizní obrazovky 3 1
DVD rekordéry 1 1
Lékařská zobrazovací zařízení 2 1
Péče o zuby (elektrické kartáčky) 2 2

Je Philips prosperující firma, jaký je váš obrat a zisk?
V roce 2003 dosáhly tržby firmy Royal Philips Electronics hodnoty 29 miliard eur a čistý příjem byl 695 milionů eur.
Celá zpráva o finančních výsledcích za rok 2003 je k dispozici na internetových stránkách společnosti Philips.

Kolik vydělávají vaši zaměstnanci? (v porovnání s jinými společnostmi)
Platy zaměstnanců Philips Czech Republic jsou plně srovnatelné s obdobnými průmyslovými podniky, což znamená společnosti “soutěžící” s námi o ty nejlepší talenty. Každý rok provádíme srovnávací test platů, abychom se ujistili, že stále zůstáváme na úrovni trhu.

Které projekty finančně podporujete?
Jsme velmi aktivní v oblasti trvale udržitelného rozvoje? V České republice pomáháme oblastem s vysokou nezaměstnaností a nízkými platy. V těchto oblastech měníme na základních školách osvětlovací systémy. Díky tomuto projektu mají žáci i učitelé k dispozici to nejlepší osvětlení a školy platí výrazně nižší účty za elektrickou energii.

Plánujete nějaké projekty v nejbližší budoucnosti?
Zvláštním dnem bude v České republice 18. září, protože se bude v Sazka Aréně konat jazzový festival Philips International Jazz Festival. Chtěli bychom představit tento žánr tomu nejširšímu publiku, a proto bude poprvé v České republice hrát hvězdné obsazení světových jazzových muzikantů v jednom dni tisícům lidí. Chtěli bychom, aby si lidé užili tu skutečnost, že jazz je mnoha umělcům velmi blízký. Věříme, že takovýto unikátní projekt jako je Philips International Jazz Festival ještě vylepší jméno jazzu a značky Philips stejně tak jako čtyř dalších partnerů projektu ( Citibank, Eurotel, Moevenpick a Volvo ).  V průběhu festivalu umožníme tisícům lidí užívat si těch nejlepších stránek jazzu.

Kolik lidí pracuje ve firmě Philips? Kolik z nich pracuje na plný úvazek a kolik z nich jsou letní brigádníci? Jaký vývoj v tomto ohledu očekáváte?
V České republice máme asi 200 zaměstnanců na plný úvazek a neočekáváme nějaké výrazné změny. Ve firmě pracují většinou Češi, kteří mají vynikající vzdělání a dobré manažerské schopnosti. Továrna v Hranicích je společným podnikem s firmou LG a zaměstnává přes 1000 lidí.

Jak jste se připravili na vstup do Evropské unie?
Připravovali jsme se už přibližně jeden rok před květnem 2004. Obecně, Philips používal v nových členských státech stejné metody a stejný způsob práce jako ve “starších” členských státech, takže přechod byl bezproblémový a klidný.

Jak se připravujete na přijmutí eura?
Jelikož je podle našeho názoru nejbližší datum přijetí eura vzdáleno asi pět let, je trochu brzy na předpověď toho, co bude muset být v tomto ohledu uděláno. Možná, že můj nástupce bude řešit tuto otázku. Máme docela velkou zkušenost s přijetím eura ze zemí, které již tak učinily, takže je použijeme až budeme trochu blíže ke změně měny.

Jak se připravujete na hospodářskou soutěž po rozšíření EU?
Všechny oblasti, kde působíme, jsou vysoce konkurenční – od spotřební elektroniky až po čipy. Philips je společnost se silným evropským zázemím a zvyklá na globální konkurenci.

Kolik poboček máte v české republice?
Máme zde jednu prodejní organizaci, která sídlí v Praze. Síť našich obchodních zástupců pokrývá celou zemi.

Jaké konkurenční výhody nabízíte svým zákazníkům?
Začíná to už značkou na našich výrobcích. Je to nabídka, která nese jedno z nejdůvěryhodnějších jmen v průmyslu. Dále nabízíme trhu ty správné inovace v ten správný čas. Stejně tak je důležité, že nabízíme skvělou péči o zákazníka.

Jaké jsou nejčastější důvody pro reklamace?
Máme systém, který kontroluje kvalitu během celého výrobního cyklu i během dopravy. Philips má velmi vysokou úroveň kontroly kvality, takže vlastně nemáme problémy se stížnostmi zákazníků. Nicméně, někdy se stane, že spotřebitelé například nečtou pozorně návod k obsluze a potom se ptají na záležitosti spojené s provozem výrobku.

Jaké jsou největší úspěchy a naopak neúspěchy firmy Philips?
Philips má historii dlouhou 113 let a v současnosti drží přes sto tisíc patentů. Jedním z našich největších úspěchů jsou naše vynálezy – od kompaktní kazety po CD, baterie NiMH, rotační holicí strojek, či standard blue ray. Jedním z nejkomplikovanějších období v naší historii byla druhá světová válka, kdy společnost nemohla řídit své továrny a kontrolovat způsob jakým se zachází s jejími zaměstnanci. Dnes jsme největší evropská společnost vyrábějící elektroniku s celosvětovou působností a 166 500 zaměstnanci.

Jak se snaží Philips zlepšovat své služby?
Děláme co nejvíce nejen, abychom splnili potřeby našich zákazníků a spotřebitelů, ale abychom tyto potřeby předvídali. Klíčovou hodnotou společnosti je plně uspokojit zákazníka.

Jaké máte plány do budoucna?
Chceme nadále posilovat a zlepšovat naše vedoucí postavení díky organickému růstu a stejně tak chceme převzít vedoucí postavení na trhu perspektivních technologií.

Jak odhadujete vývoj cen spotřební elektroniky do konce roku 2004?
Ceny spotřební elektroniky jsou dány vývojem na trhu a jsou ovlivněny sezónními výkyvy a globální poptávkou. Věřím, že konkurenční dopady rozšířené Evropské unie se už promítly do současných tržních cenových úrovní.


Děkuji Vám za rozhovor
Vladimír Šindelka, Finance.CZ

 
Ruud Jona ve společnosti Philips zastává pozici generálního ředitele a současně ředitele pro Střední a Východní Evropu.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW