CentroNet letos zdvojnásobí investice na 40 milionů Kč

17.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Společnost CentroNet letos investuje do budování optické sítě v Praze přes 40 milionů korun, což je o 120 procent více než loni. Investice umožní zvýšení počtu zákazníků do konce roku na více než dvojnásobných 20.000 domácností. ČTK to dnes sdělil výkonný ředitel Lukáš Hůlka.

"V rámci Evropské unie jsou Češi jedni z nejnáročnějších zákazníků, co se internetového připojení týká. Pryč je doba, kdy se řešila síla a kapacita stahování. Minimálně stejně důležitý je i druhý parametr, tedy posílání dat," dodal.

CentroNet patří v Praze k největším provozovatelům optických sítí. Konkurují mu společnosti T-Systems nebo Planet A. Optická přípojka až do bytu umožňuje oboustranný datový tok až jeden gigabit za vteřinu.

Optické přípojky v současnosti mají podíl na širokopásmovém připojení domácností kolem dvou až tří procent. Vede připojení xDSL přes telefonní linky následované internetem v rozvodech kabelové televize.

Podle Hůlky je současným trendem při využívání internetu požadavek na možnost rychlého nahrání dat do sítě. Jde například o sociální sítě, kanály na streamovaná videa, ale i technologie vzdálených úložišť. Stále více je využívaná také práce z domova, kde je rovněž vyžadované kvalitní stahování i posílání dat.

CentroNet v centru Prahy vybudoval a provozuje optickou telekomunikační síť s vysokou přenosovou kapacitou. Vedle připojení k internetu nabízí i služby kabelové televize a telefonování přes IP protokol, telekomunikačním firmám pak pronájmy datových tras.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK