Jak se v létě ochladit bez drahé klimatizace?

01.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Klimatizaci nemusíte? Je drahá a není vám z ní dobře? Vedro v interiéru ale umí napáchat neplechu – potíte se, přepadá vás malátnost, nemůžete se soustředit. Závidíte předkům při představě příjemného chládku v kamenných chalupách. Jenže vy jste v paneláku. Co s tím?

Celou zimu se těšíme na léto, abychom si mohli stěžovat na perná vedra. I tak to chodí. Ale bez legrace, horko je nepříjemné. Dusíte se, a když otevřete okna, zapotácíte se pod návalem horkého vzduchu. V létě je prostě třeba přijmout úplně jinou „větrací strategii“ než v zimě.

„Ve srovnání se zimou, kdy se má větrat krátce, ale intenzivně, je to v letním horku trochu jinak. V mrazu je nutné vyměnit v místnostech dokonale vzduch, ten vydýchaný vyhnat ven a v co nejrychlejším časovém úseku dovnitř pustit vzduch nový. V létě také potřebujeme čerstvý vzduch, ale primárním úkolem je vychladit interiér,“ připomněl zásady správného větrání Zdeněk Mařík, energetický poradce společnosti Europe Easy Energy.

Zásady letního větrání

Věděli jste, že teplota v interiéru se s tou venkovní vyrovná asi za dvacet minut poté, co otevřete okna. Takže během celkem relativně krátké doby můžete mít ve svém obýváku stejné tropy, které vládnou venku. Zejména pokud bydlíte ve městě a okna vám vedou přímo na rozpálenou ulici, nedává moc smysl, otevírat je dokořán a vpouštět si dovnitř nejen horký vzduch, ale také prach a výpary z aut.

„Po mnoha tropických dnech v řadě už je teplo maximálně akumulováno ve stěnách. Ideální doba na větrání je ve chvíli, kdy je venku nejnižší teplota za celý den, což bývá okolo čtvrté hodiny ranní. Vzduch musí pronikat místnostmi diagonálně, tak aby cirkuloval napříč celým bytem či domem,“ doporučil Mařík.

Noční větrání je tedy ideální pro to, aby se ve vašem bytě vyměnil vzduch. „Jakmile se po východu slunce začne vzduch prohřívat, co nejdříve opět místnosti uzavřete, zatáhněte žaluzie nebo závěsy a do večera pokud možno neotvírejte. Když chcete otevřít alespoň ventilaci, vyberte si vždy severní stranu vašeho bytu či domu, která je z hlediska teploty nejchladnější a vzduch se v této části tolik neohřívá,“ dodal odborník.

Zamezte přístupu přímého slunce do interiéru

Je logické, že teplotu v interiéru zvyšují přímé sluneční paprsky, které dovnitř praží přes skla oken. Nepodceňujte proto rozhodně efektivní zastínění – zejména na jižní, západní a východní straně (pokud jsou otevřené přímému slunci) je vhodné instalovat stínící techniku, jako jsou různé rolety a žaluzie.

Zastínění oken bychom neměli podceňovat ani v případě, že se chystáme na delší dobu odjet – například na letní dovolenou. Vyhneme se tak tomu, že se vrátíme do nepříjemně přehřátého interiéru. „Pokud v domácnosti nejsou využívané rolety nebo žaluzie, je možné použít také reflexní fólie, které se používají např. v autolékárničkách a jejichž cena není vysoká. V případě nouze doporučuji zabalit vnější stranu okna do takovéto fólie a zavřením okna ji zachytit,“ uvedl energetický poradce Karel Murtinger ze společnosti EkoWATT.

Řízené větrání s rekuperací

Pokud jsou pro vás výše uvedené tipy moc laické a toužíte po sofistikovanějším větrání, může být řešením tzv. systém nuceného větrání s rekuperací, tedy se zpětným využíváním tepla. Toto zařízení funguje v podstatě na jednoduchém principu. Do interiéru je přiváděn čerstvý vzduch z venku a zároveň je odváděn vydýchaný vzduch z místností.

Výhodou je, že si oba vzduchu ve výměníku předají teplo. Toho se využívá jak v zimě, kdy je příchozí vzduch ohřán v podstatě na pokojovou teplotu, tak v létě, kdy je naopak ochlazen. Součástí rekuperační jednotky jsou i filtry, které přiváděný vzduch čistí, a to nejen od prachu, ale i od případných dalších alergenů, jako je například pyl.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU