ČR začne vydávat cizincům zaměstnanecké karty místo dvou povolení

15.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Česko začne od 24. července vydávat cizincům ze zemí mimo Evropskou unii nové zaměstnanecké karty. Jediný dokument nahradí dvě povolení - k práci a k pobytu. Na tiskové konferenci to dnes řekli ministr vnitra Milan Chovanec a ministryně práce Michaela Marksová Tominová (oba ČSSD).

"Administrativa se zjednodušuje. Teď už je jen jedna zaměstnanecká karta. Přísnost pravidel, za jakých tu může být zaměstnán cizinec ze třetích zemí, zůstává ale stejná," řekla Marksová.

Kartu bude vydávat ministerstvo vnitra na dobu, po kterou má trvat práce. Platnost bude maximálně dva roky, může se však opakovaně prodlužovat. Plastikovou kartičku s biometrickými prvky mohou získat cizinci ze zemí mimo EU i jejich rodinní příslušníci. Požádat o ni mohou na české ambasádě ve své vlasti i v Česku, pokud tu už pobývají. K žádosti musí doložit mimo jiné pracovní smlouvu či dohodu.

Podle Chovance Česko zavádí doklad podle práva Evropské unie. Vnitro bude při vydávání karet úzce spolupracovat s úřady práce.

ktk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK