Diamantové šperky nejsou jen dárkem, ale i dobrou investicí

29.09.2014 | , D.I.C. a.s
SEO články


Prodej šperků patří k několika málo oborům, které nijak zásadně nepoznamenala ani nedávná globální ekonomická krize. Diamanty jsou nadčasové a jejich lesk je nepřekonatelný.

Jak ukazují čísla níže, šperky jsou ale také zajímavou investiční možností. V tomto ohledu doposud hrály prim především starožitné nebo výjimečné kusy, do popředí se ale v současné době tlačí i moderní výrobky.   
 
Zájem o diamantové šperky se pochopitelně odráží i v cenách kamenů určených pro klenotnický průmysl. Již první čtvrtletí letošního roku ukázalo růstový trend, když cena šperkařských diamantů stoupla v průměru o 4 procenta. Například kusy o velikosti 0,3 karátu kvality G VS1 vzrostly z 690 dolarů na 750. 
 
Celkové zhodnocení 0,3ct G VS1 od začátku roku 2014 je 9%. Za uplynulých  pět let bylo  zhodnocení  šperkařských diamantů stejných parametru 14%.
 

První graf zobrazuje časový úsek od 1/2009 po 12/2013. Kámen začínal na hodnotě 2 300 USD/ct, zažil vzestup i pád a vrátil se na původní hodnotu.

PR___l__nek_0

Na druhém grafu je vývoj od 1/2014 po 8/2014. Diamant měl velmi dobrý nástup, během prvních 3 měsíců se vrátil na své maximum 2 500 USD/ct, které si drží dodnes. 0,3 ct kamenům se daří a oproti minulým 5 letům se stabilně usadily na vyšší cenové hranici.

PR___l__nek

Výrobky z klenotnických dílen jsou totiž pro řadu událostí lidského života natolik zásadní, že si bez nich například zásnuby nebo svatbu nelze představit. Aby se ale kupující mohl z růstu ceny těšit, musí mít současně jistotu, že kupuje pravé zboží. To u použitého kovu, nejčastěji zlata, stvrzuje puncovní značka. Její první použití se váže k 18. století a lze z ní vyčíst nejen ryzost kovu, ale také stáří samotného šperku, protože podoba značky se s časem měnila. V případě, že šperk punc nemá, měl by být nahrazen dokladem vypracovaným obvykle puncovním úřadem. Tato možnost je využívána zpravidla v případech, kdy by vytlačení novodobého puncu starožitnost znehodnotilo.

Poněkud komplikovanější je deklarace kvality u použitého kamene. Zde je zpravidla třeba věřit prodejci, že šperk je osazen skutečně tím, co je uvedené v jeho popisu. Ne nadarmo se ale říká, že důvěru je dobré si současně ověřit. Nabídkám, které nejsou spojené s žádnými referencemi, je proto lepší se obloukem vyhnout. 

Na druhé straně existují ale i možnosti, kdy nabízený šperk má certifikovaný také použitý kámen. V těchto případech jsou jakékoliv obavy zbytečné. A právě takové kusy nabízí výrobce originálních šperků společnost Diamonds International Corporation. 

„V letošním roce se šperkům vysloveně daří,“ řekl prezident šperkařské společnosti DIC MUDr. Luboš Říha

DIC prsten ALICE, s centrálním diamantem cca 0,3 ct 

PR___l__nek_1

V neposlední řadě je kromě samotné ekonomické výhodnosti šperků třeba ocenit i jejich vliv na tvorbu rodinných tradic. Šperk, který je darovaný při narození se snadno může stát věcí, která bude předávána dalším generacím. Vedle trvalé hodnoty získá také svoji historii a svoji duši. A to mu dodá nevyčíslitelnou cenu.   

 

 

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: SEO články