Lottoland kvůli zablokované doméně zvažuje arbitráž proti ČR

30.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Společnost Lottoland se sídlem na Gibraltaru zvažuje arbitráž proti České republice. Kvůli zablokované doméně Lottoland.cz prý přichází až o 100 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun) denně, řekl ČTK David von Rosen ze společnosti Lottoland. Doménu nechala letos v březnu zablokovat česká policie, důvod firmě nesdělila.

Firma zatím pouze podala podala oficiální stížnost na postup policistů. \"V případě, že by nám byl majetek - tedy doména Lottoland.cz - i nadále zabaven, podáme stížnost k Evropskému soudu. Arbitráž je pro nás až to nejkrajnější řešení,\" vzkázal Rosen.

Protože je spor teprve na samém počátku, nechtěla společnost specifikovat, kolik peněz by po Česku v arbitráži požadovala. \"Sdělit můžeme, že odstavením domény přichází Lottoland o 10 až 100 tisíc eur (275 tisíc až 2,75 milionu korun) denně,\" doplnil Rosen.

Březnové zablokování domény bylo pokračováním sporu, který eskalovalo únorové prohlášení ministerstva financí, že gibraltarská společnost porušuje české zákony. Na svých českých stránkách totiž umožňovala sázet číselnou loterii Eurojackpot, na což podle ministerstva neměla povolení. Na případ upozornila ministerstvo a Specializovaný finanční úřad loni v listopadu společnost Sazka, která je jediným oprávněným provozovatelem Eurojackpotu v Česku. Na Lottoland zároveň podala trestní oznámení.

Společnost Lottoland se brání tím, že vlastní licencí pro provoz sázkových služeb na území EU. \"Toto potvrzení zcela prokazatelně stačí k tomu, aby mohla sázkové služby nabízet na území EU a tedy i České republiky, potažmo Polska, Německa a Švédska, kde Lottoland již úspěšně funguje,\" vzkázala společnost z Gibraltaru.

Platný český zákon zakazuje provozovat v Česku loterie a sázkové hry společnostem, které nemají sídlo na území ČR. Hráči zároveň nesmí sázet u těchto zahraničních společností. Za porušení zákona hrozí až desetimilionová pokuta. Evropská komise ale považuje toto ustanovení za diskriminační a v rozporu s evropským právem. Poprvé na nesoulad EK formálně upozornila už v roce 2009, svou výtku pak opakovala také v roce 2013. Ministerstvo financí už několik měsíců připravuje zcela nový zákon o hazardu, který má otevřít český trh i společnostem se sídlem v některé ze zemí EU. V pátek ministr Andrej Babiš (ANO) oznámil, že zákon bude mít rok zpoždění a měl by tak platit až od roku 2017.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK