Senát schválí výraznější varování před škodlivostí kouření

26.04.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Varování před kouřením bude na krabičkách cigaret ještě letos výraznější. Zpřísní se také označování potravin českými logy a reklamu týkající se doplňků stravy na podporu sexuální výkonnosti bude možné vysílat jen v noci. Změny má přinést novela o potravinách, kterou dnes doporučil Senátu schválit jeho hospodářský výbor. Horní komora o předloze rozhodne ve středu.

Novela také nařizuje obchodním řetězcům předávat vyřazené nezávadné potraviny k rozdělení mezi sociálně potřebné pod hrozbou až desetimilionové pokuty. Týkat se to bude například potravin s deformovaným obalem nebo o nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

Novelu je třeba kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný ještě následující tři měsíce. Postupně by se tak na krabičkách českých cigaret měla kromě psaného objevit i obrazová varování před škodlivostí kouření. Připraveno je 42 variant ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách.

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření by mělo podle předkladatelů snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta. Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle ČSÚ postupně klesala, předloni to bylo 1950 cigaret na obyvatele.

Novela má také zakázat vysílání reklamy týkající se potravinových doplňků na podporu sexuální výkonnosti v době mezi 06:00 a 22:00. Zatím toto omezení platí pro reklamu na erotické služby a výrobky.

V případě potravin má novela zakázat jejich označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní. Novela má rovněž sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK