Daňový odpočet za životní pojištění loni klesl, průměrně činil 7427 Kč

29.04.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny letos rozeslaly klientům 2,12 milionu potvrzení o zaplaceném pojistném za rok 2015, díky kterým si klienti mohli snížit daňový základ v průměru o 7 427 Kč. Počet smluv, které splnily podmínku daňové uznatelnosti, se meziročně díky legislativním změnám snížil téměř o milion. Jen každý devátý klient upltňuje maximální odpočet 12 000 Kč.

Loňský rok byl přelomový kvůli nové legislativní úpravě daňového zákona. Klienti se do konce března 2015 museli rozhodnout, zda smlouvy přizpůsobí novým požadavkům, nebo přijdou o daňové zvýhodnění, a to zpětně od 1. ledna 2015. Cílem legislativní úpravy byla především prevence daňových úniků. Nově tak není možné provádět výběry z kapitálové hodnoty pojistné smlouvy, pokud je daňově uznatelná. V případě, že je výběr u daňově uznatelných smluv uskutečněn, je potřeba dodanit dříve uplatněné odpočty za 10 let zpětně. Suma částek odečtených od základu daně se v daňovém přiznání uvádí v ostatních příjmech (§ 10).


Omezení provizí pojišťovákům by mělo zabránit přepojišťování smluv
Kapitálová hodnota nebo odkupné? Nyní na tom nezáleží
Předčasné ukončení životního pojištění má nepříznivé daňové důsledky

Daňově uznatelných smluv je o milion méně

Počet smluv, které v roce 2015 splňují podmínku daňové uznatelnosti, se snížil téměř o milion. "Pokud bychom však přepočítali rok 2014 tak, aby zohledňoval vlivy novely zákona a výsledky byly srovnatelné za oba ročníky, pak počet vydaných potvrzení v roce 2015 byl o 2,7 procenta vyšší," uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek. Životní pojištění má sjednáno bezmála 2,5 milionu klientů, dodal.

Kdy je možné pojistné odečíst z daní?

Smlouva o životním pojištění musí splňovat 5 kritérií, aby mohly být čerpány daňové výhody:

  • Pojistník musí být zároveň i pojištěným;
  • Smlouva musí být uzavřena minimálně na dobu 5 let a musí končit v roce, kdy se dožijete 60 let;
  • Smlouva musí zahrnovat riziko smrti nebo dožití, a po- kud je pevně sjednaná pojistná částka pro případ do- žití;
  • Musí být dodrženy limity minimální pojistné částky v souvislosti s pojistnou dobou;
  • Pojistná smlouva nesmí umožňovat i výplatu jiného příjmu.

Maximálních daňových úspor využívá každý devátý klient

Průměrné roční pojistné u smluv splňujících podmínky pro daňovou úlevu je 7427 Kč. Proti roku 2014 se o procento snížilo, což může souviset s vyšším důrazem na krytí životních rizik, na které se daňové výhody nevztahují. Až 316.000 klientů mohlo za rok 2015 uplatnit maximální daňový odpočet, který činí 12.000 Kč. Jejich průměrné pojistné dosáhlo 30.500 Kč. Naprostá většina klientů má u svých smluv životního pojištění potvrzené částky výrazně nižší. Maximálních daňových úspor ze svého životního pojištění tak využívá jen každý devátý klient.

Loni podpořilo zabezpečování na stáří svých zaměstnanců prostřednictvím životního pojištění přes 40.000 českých firem, upozornil Matoušek. Zaměstnavatelé zaplatili celkem svým zaměstnancům na pojistném 2,8 miliardy Kč, a to převážně u smluv s běžně placeným pojistným. Tyto příspěvky zůstaly i po novelizaci systému osvobozeny od plateb na všeobecné zdravotní a sociální zabezpečení.


Autor: ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ