100% hypotéky končí. ČNB je zakáže

14.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Česká národní banka od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 % hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 %. Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle Zprávy o finanční stabilitě rizikem. Opatření se týká i stavebních spořitelen. Přísnější pravidla hypoték trh neovlivní.

Od října tak ČNB stanovila desetiprocentní limit objemu pro úvěry ve výši 85 až 95 procenta hodnoty nemovitosti. Od dubna 2017 pak bude limit 15 procent objemu úvěrů z půjček ve výši 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti.

Uvolněné úvěrové standardy jsou rizikem pro finanční stabilitu

"Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů," uvedla ČNB.

Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

Již loni centrální banka vydala doporučení, podle kterého by podíl úvěrů na bydlení s hodnotou zajištěné nemovitosti ve výši 90 až 100 procent neměl přesáhnout deset procent celkového objemu nových úvěrů za čtvrtletí. "Instituce jednotlivá doporučení převážně plní," uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer. Některé instituce ovšem podle něj nastavená doporučení překračují, a to nejen banky, ale i stavební spořitelny.

Přísnější pravidla hypoték trh neovlivní

Banky uvedly, že poskytují stoprocentní hypotéky v omezeném rozsahu a nemají tak problém se pravidlům ČNB přizpůsobit. "Pokud ČNB zavede přísnější pravidla, budeme je samozřejmě dodržovat. Naše portfolio by tento krok, vzhledem k jeho struktuře, významně neovlivnil," uvedla Česká spořitelna. Stoprocentní hypotéky mají v portfoliu banky minimální podíl, valná většina hypoték pokrývá 70 až 80 procent hodnoty nemovitosti. Podobně marginální je podíl těchto hypoték v portfoliu Raiffeisenbank. Podle mluvčího banky Tomáše Zavorala tvoří zhruba tři procenta poskytnutých hypoték.

ČNB dále informovala, že bude usilovat v souladu s doporučeními EU o zákonné zakotvení pravomocí, aby mohla stanovovat rizikové parametry úvěrů na bydlení. V současnosti svá doporučení vymáhá v rámci dohledové činnosti. Chtěla by mít ovšem k tomu pravomoc určenou nejlépe zákonem. V úvahu připadá novela zákona o bankách nebo novela ještě neschváleného zákona o spotřebitelském úvěru.

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102.000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.


ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ