Larisa je v konkurzu, stejnojmenné přikrývky ale z trhu nezmizí

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LIBEREC 19. května (ČTK) - Liberecká textilní společnost Larisa zkrachovala. Výrobce známých přikrývek nebyl schopen plnit závazky vůči věřitelům, a tak na něj Krajský soud v Ústí nad Labem prohlásil 11. května konkurz. Oblíbené přikrývky se značkou Larisa ale z trhu nezmizí, jejich výrobu totiž už v únoru převzala turnovská společnost Fabona. Informoval o tom ředitel zkrachovalého podniku František Kudláček.

Larisa se s problémy potýkala už několik let. Do ekonomických potíží se podnik dostal kvůli recesi v textilním průmyslu. Své ale udělala i silná koruna a levná asijská konkurence, která v minulých letech připravila firmu o velkou část zákazníků. Ještě před deseti lety se tržby společnosti pohybovaly kolem 100 milionů korun, loni uskutečnila zakázky za 30 milionů a hospodaření skončilo téměř patnáctimilionovou ztrátou. Kvůli ztrátě zakázek zahájila společnost v roce 2002 restrukturalizaci. Z původních 90 zaměstnanců jich v podniku zůstalo kolem dvaceti.

Na špatné situaci podniku se podle Kudláčka podepsal především způsob privatizace. Na začátku 90. let odkoupili noví majitelé zavedený podnik od státu za 58 milionů korun. "Museli jsme si ale půjčit, takže jsme nakonec za továrnu zaplatili o 65 milionů víc na úrocích a stále jsme dlužili státu i bance," řekl Kudláček. Firma si podle něho půjčila od Agrobanky, která zkrachovala, ještě nesplacený úvěr pak převzala Česká spořitelna a od ní Česká konsolidační agentura.

Pohledávku, za kterou Larisa ručila celým areálem, odkoupila od ČKA turnovská společnost Fabona, a protože Larisa nebyla schopna závazek splatit, převzala v únoru areál se zavedenou výrobou i zaměstnanci. "Výroba pokračuje dál zatím v takové podobě, v jaké jsme ji převzali," řekla dnes ČTK členka představenstva Fabony Lidmila Trojanová. "Uvidíme, zda se nám podaří získat další odbyt, abychom ji mohli rozšířit," dodala. Většina produkce podle ní nyní míří za hranice.

Textilní výroba v Larise by letos oslavila 100 let své existenci. Firma založená v roce 1905 vyráběla původně vlněné šatovky, samety a dekorační plyše. V polovině 60. let se stala součástí Bytexu a specializovala se na výrobu přikrývek a plyšů. Vlnu vystřídalo akrylové vlákno. Nejznámějším produktem se stala vlasová pokrývka Larisa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK