Tůma: ČR se musí začít intenzivněji připravovat na přijetí eura

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Pokud chce Česká republika přijmout euro v letech 2009 až 2010, bude se muset na jednotnou měnu začít intenzivněji připravovat. Centrální banka kvůli tomu bude muset začít jednat s ministerstvem financí a vládou, řekl na tiskové konferenci po jednání bankovní rady České národní banky guvernér Zdeněk Tůma.

Česká ekonomika podle Tůmy zatím stále není dostatečně pružná a konkurenceschopná, jak by si společná unijní měna žádala. Některé plánované reformní kroky zatím podle něj vlády neučinily.

"Přijetí eura není triviální projekt a vyžaduje velmi dobrou přípravu," uvedl s tím, že příprava bude trvat přibližně tři roky. Vláda a centrální banka by proto podle něj měly přikročit k debatám, tvorbě analýz a úpravám strategie, ve které by se společně dohodly na přijetí eura v letech 2009 až 2010.

"Ve velmi brzké době musíme zahájit přípravné kroky včetně přípravy na mechanismus ERM 2," řekl Tůma. Pokud by chtěla vláda přijmout euro již v roce 2009, musela by podle něj do předvstupního mechanismu ERM 2 vstoupit již někdy v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK