Rokytnice nad Jizerou se po letech zbavila svých dluhů

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ROKYTNICE NAD JIZEROU (Semilsko) 13. října (ČTK) - Rokytnice nad Jizerou, donedávna nejzadluženější obec v České republice, se po letech zbavila svého největšího dluhu. V září doplatila poslední mimořádnou splátkou České konsolidační agentuře (ČKA) dluh 34,1 milionu korun, který měla podle dohody splácet do roku 2008. "Předčasným splacením bylo naplněno usnesení vlády, které schválilo podmínky oddlužení města," sdělil mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Na splacení dluhu si rokytnická radnice půjčila od Komerční banky. "Komerční úvěr je pro nás výhodnější a hlavně levnější," řekl starosta Petr Matyáš. Úvěr bance bude město splácet směnkami, kterými TJ Spartak splácí městu lanovku. Směnky jsou splatné do roku 2010, stejně jako úvěr města. "Peníze nám přesně pokryjí částku, kterou jsme si od banky půjčili. Rozpočet zatíží jen splácení úroků," dodal starosta.

Oddlužením se podle Matyáše městu uvolnily ruce a může se tak soustředit na další rozvoj. "Potřebujeme investovat do oprav komunikací i zanedbaných městských domů," přiznal starosta. Za prioritu pro budoucnost považuje podle něho vedení města rozvoj cestovního ruchu. Díky oddlužení už nic nebrání tomu, aby na něj získalo státní či evropské dotace, na něž jako dlužník nedosáhlo.

Město s 3500 obyvateli se zadlužilo na počátku 90. let minulého století vydáním obecních obligací za 120 milionů korun a převzetím úvěru na stavbu lanovky na Lysou horu za přibližně 145 milionů. V době, kdy s Rokytnicí uzavřela ČKA smlouvu o oddlužení, dosahoval už dluh 420 milionů korun. Kvůli splácení muselo město prodat většinu svého majetku.

Konsolidační agentura za dobu správy dluhů Rokytnice nad Jizerou inkasovala ze splátek, prodejů a nedobrovolných dražeb dohromady zhruba 177 milionů korun. "Vzhledem k ceně za odkoupení dluhu města od České spořitelny v roce 1999 a nákladům na jeho správu lze konstatovat, že se ČKA podařilo vymoci dvě třetiny hodnoty dluhu Rokytnice nad Jizerou," doplnil Pekárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK