Vláda schválila odvolání šéfa Drážní inspekce Zdeňka Žáka

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh ministerstva dopravy na odvolání generálního inspektora Drážní inspekce Zdeňka Žáka. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský, podle kterého bude Žák odvolán s účinností od čtvrtka. Výsledky výběrového řízení na obsazení uvolněného postu šéfa Drážní inspekce chce Šimonovský předložit vládě do poloviny března.

MD tvrdí, že Žák se opakovaně dopouštěl chyb v evidenci majetku a účtování služebních cest. Kvůli předloňské kontrole hospodaření a vedení účetnictví Šimonovský generálního inspektora napomenul a úřadu byla uložena nápravná opatření.

Drážní inspekce poté, co ministerstvo dopravy navrhlo Žákovo odvolání, podala trestní oznámení na ministra dopravy Milana Šimonovského a žalobu na resort dopravy. Žák tvrdí, že ministr Šimonovský chtěl ovlivňovat práci inspekce.

MD předpokládá, že vláda pověří dočasným vedením Drážní inspekce někoho z jejího současného vedení. Vláda už o návrhu na Žákovo odvolání jednala na prvním letošním zasedání, tehdy o něm ale nerozhodla a požádala ministra dopravy Milana Šimonovského o více podkladů.

Inspekce je státní institucí, která vykonává státní dozor na dráze a vyšetřuje příčiny mimořádných událostí a železničních nehod. Má 61 zaměstnanců v pěti městech České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK