Co dělat, když ztratíte vysvědčení... a najednou ho potřebujete

16.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vysvědčení, výuční listy nebo diplomy jsou doklady, které čas od času každý potřebuje. Co ale dělat, když je nemůžete nikde najít? 

Různé životní situace vyžadují předložení dokladu o vzdělání. Ať už se hlásíte na školu, nebo do nové práce, nejvyšší dosažené vzdělání budete muset něčím doložit. Pokud nejste čerstvým absolventem, bude to nejspíš znamenat, že vytáhnete složku s doklady, ze které sfouknete dlouholetý prach. Někdy na nás ale čeká velké překvapení v podobě chybějícího dokladu. Po hysterické chvilce, kdy si snažíme vzpomenout na všechna možná místa výskytu, se většinou spokojíme s faktem, že si doklad musíme pořídit nově. Ale jak na to?

Kdy vám škola vystaví duplikát vysvědčení?

Tento problém je popsán v zákoně č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, neboli Školském zákoně. Stanoví se tam, že stejnopisy a opisy vysvědčení, výučních listů a diplomů o absolutoriu vydávají školy. Za vystavení tohoto stejnopisu či opisu lze požadovat úhradu vynaložených nákladů, jejíž výše nesmí překročit 100 Kč.

Pokud škola, která vydala prvopis, již neexistuje, je nutné se informovat u zřizovatele školy, kde je uskladněn archiv zaniklé školy. V takovém případě pak vydá stejnopis škola, která ukládá dokumentaci zaniklé školy. V případě, že je dokumentace školy uložena ve státním okresním archivu, vydá stejnopis uvedená instituce. V tom případě se připravte, že po vás bude požadována písemná žádost včetně těchto údajů:

  • jméno a příjmení, bydliště, datum narození,
  • rok ukončení studia,
  • název a adresa školy, kde bylo dokončeno studium.

Co tedy dělat, když ztratíte vysvědčení?

Pokud tedy už přijde na situaci, kdy nemůžete své vysvědčení nebo diplom najít, ale přitom ho opravdu potřebujete, tak se smiřte s tím, že druhý den ho asi mít nebudete. Ale můžete zkusit navštívit stránky své školy, ty vám určitě poradí, jak duplikát získat. Na školu můžete dojet osobně, v takovém případě si snad jen předem zavolejte do kanceláře, jestli a kdy na vás budou mít čas. Abyste nejeli sto kilometrů ke dveřím zavřené kanceláře. O duplikát můžete ale zažádat i písemně, informace vám poskytne škola.

Co je to Europass?

K dokladům o vzdělávání si navíc můžete přiložit další důležité lejstro. Absolventi středních a vyšších odborných škol, vysokých škol a universit mohou nyní spolu s výučním listem, maturitním příp. závěrečným vysvědčením nebo diplomem absolventa VOŠ i VŠ získat Dodatek k osvědčení resp. Dodatek k diplomu. Tyto doklady jsou součástí Europassu a slouží k tomu, aby výsledky studia byly srozumitelné napříč Evropou. Jsou určeny těm, kteří chtějí pokračovat ve studiu nebo hledat zaměstnání v zemích Evropské unie a potřebují doložit srozumitelné informace o svém vzdělání.

Absolventům vysokých škol vydává Dodatek k diplomu každá vysoká škola samostatně. Od roku 2005 vysokoškolský zákon stanoví, že dodatky vydává příslušná vysoká škola společně s diplomem. Ne všechny školy ale zatím tuto povinnost plní.

Z pohledu absolventů vysokých škol a vyšších odborných škol je situace podobná jako u středoškoláků: na některých školách dodatek získají spolu s diplomem, jinde musí požádat školu o jeho vystavení.


Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: Spotřebitel