Pracovní smlouva na brigádu: DPP vs. DPČ

19.05.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Studenti k přivýdělku často využívají dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Jaké jsou podmínky různých forem krátkodobého zaměstnání, jaké výhody mohou studenti čerpat a jak získat zpět odvedenou daň? Spočítejte si čistý příjem z DPP a DPČ, abyste na daních na brigádě zaplatili co nejméně.

Léto využívá mnoho studentů k přivýdělku na brigádě. Často jim nevyhovuje klasický pracovní poměr, který vzniká na základě pracovní smlouvy. Většinou studenti využívají některou z dohod konaných mimo pracovní poměr, což je dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Ty jsou studentům ušity na míru, protože respektují krátkodobý charakter zaměstnání. Jsou to tak ideální smlouvy pro letní brigádu. Která z nich se ale víc hodí právě pro vás? A u které smlouvy zaplatíte méně peněz na daních?

Dohoda o provedení práce se uzavírá vždy písemně

Zatímco dříve bylo možné DPP uzavřít i ústně, od roku 2011 platí, že ji lze stejně jako dohodu o pracovní činnosti uzavřít jen písemnou formou. Dohoda o provedení práce nesmí svým rozsahem překročit 300 hodin v kalendářním roce. Toto platí pro jednoho zaměstnavatele, takže pokud student uzavře více dohod u více zaměstnavatelů, může tento limit čerpat u každého zvlášť.

Nespornou výhodou dohody o provedení práce je fakt, že zde do částky 10 000 Kč hrubého měsíčně neodvádíte pojistné na zdravotní a sociální pojištění, což je pro studenty, ale i pro zaměstnavatele velmi příjemné. Z výplaty se strhává pouze 15% daň.

Jakou smlouvu na brigádu

(foto: Shutterstock)

 

Dohoda o pracovní činnosti je podobná pracovní smlouvě

Obdobu klasické pracovní smlouvy tvoří tzv. dohoda o pracovní činnosti, neboli DPČ. Rozsah práce zde není omezen, nicméně týdenní rozsah nesmí překračovat 20 hodin v průměru za 52 týdnů.

Stejně jako u klasického pracovního poměru, i zde se kromě daně odvádí pojistné na sociální pojištění a zdravotní pojištění, ale až z hrubé měsíční odměny 3 000 Kč a vyšší. V tomto ohledu je pro studenta výhodnější dohoda o provedení práce, kde se sociální i zdravotní pojištění odvádí až od měsíčního příjmu 10 001 Kč a výše.

Jaké jsou tedy rozdíly ve zdanění DPP a DPČ?

Zásadním rozdílem ve zdanění DPP a DPČ jsou limity, od kdy student bude, nebo naopak nebude, platit zdravotní a sociální pojištění. U DPP je limit až na 10 tisících, u DPČ se nedaní pouze do 2 999 Kč za měsíc. V zásadě tak platí:

  • Při výdělku 2 999 Kč a méně za měsíc je jedno, na kterou smlouvu pracujete, nebudete platit ani zdravotní ani sociální pojištění.
  • Při výdělku od 3 000 Kč do 10 000 Kč za měsíc je výhodnější pracovat na DPP, u DPČ totiž budete platit sociální a zdravotní pojištění. 
  • Při výdělku 10 001 Kč za měsíc a více je opět jedno, na kterou smlouvu budete pracovat, vždy totiž zaplatíte sociální a zdravotní pojištění.
  • U DPP i DPČ platí, že nemusíte doplácet zdravotní pojištění do minimální výše, protože za studenty platí zdravotní pojištění stát.
  • U obou smluv můžete použít slevu na studenta a základní daňovou slevu na poplatníka - pozor ovšem, že tyto slevy můžete uplatnit pouze u 1 zaměstnavatele a 1 smlouvy za 1 měsíc.

Tabulka: Srovnání DPP a DPČ

  Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti
Daň z příjmů 15 % 15 %
Zdravotní pojištění od 10 001 Kč / měs. od 3 000 Kč / měs.
Sociální pojištění od 10 001 Kč / měs. od 3 000 Kč / měs.
Maximální rozsah výkonu práce 300 h / rok 20 h / týden

Tabulka: Srovnání čisté mzdy u DPP a DPČ - výdělek 5 000 Kč

  Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti
Mzda 5 000 Kč 5 000 Kč
Zdravotní pojištění 0 Kč 225 Kč
Sociální pojištění 0 Kč 325 Kč
Daň z příjmu 0 Kč 0 Kč
Čistá mzda 5 000 Kč 4 450 Kč

Je vidět, že při výdělku mezi 3 000 a 10 000 Kč za měsíc se vyplatí pracovat spíše na DPP, jinak zaplatíte více na sociálním a zdravotním pojištění.

Vrácení daní studentům

Jestliže student pracoval jen krátkodobě po část roku, může využít výhody, které mu nabízí sleva na dani na poplatníka. Je zřejmé, že zaměstnavatel mu každý měsíc ze zálohy na daň odečítá poměrnou část slevy na poplatníka i na studenta.

slevy na studenta má poplatník nárok právě na takovou poměrnou část, která odpovídá počtu měsíců, kdy byl studentem, u slevy na poplatníka vzniká nárok vždy na celou roční sumu bez ohledu na to, kolik měsíců poplatník skutečně pracoval. Protože ale zaměstnavatel studentovi za každý měsíc uplatňuje vždy jen 1/12 roční slevy na poplatníka (v případě, že podepsal prohlášení k dani) a student současně pracuje jen několik měsíců, je zřejmé, že mu vzniká nárok uplatnit si i zbytek této částky.

V praxi tak lze formou daňového přiznání nebo ročního zúčtování záloh dodatečně optimalizovat daňovou povinnost. Od roku 2014 ani nemusíte podepisovat růžové prohlášení k dani a 15% srážkovou daň z příjmů do 10 000 korun lze získat zpět podáním daňového přiznání.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 92 krát

Články ze sekce: DANĚ