Na vánočních tradicích rozhodně nešetřete

20.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Mazaní obchodníci vědí, že období Vánoc je pro jejich podnikání zlatým dolem. Jen za vánoční stromečky letos utratíme odhadem 1,2 mld. korun a další miliarda bude projezena v kaprech. Jak si stojí ceny tradičních vánočních součástí letos?

Téma týdne: Vánoce jsou tady

Stromek je pevnou tradicí
Bez vánočního stromečku si Češi nedokáží Vánoce snad ani představit. Nějaký vánoční stromeček si pořídí 93,3 % občanů České republiky, což je ve srovnání s předcházejícím rokem o cca šest procentních bodů více. Z těch, kteří řekli, že budou mít nějaký vánoční stromek, si více jak polovina lidí (53,8 %) pořídí řezaný, „živý“ stromeček. Tato data vyplývají z omnibusového šetření společnosti Factum Invenio, které proběhlo v polovině listopadu letošního roku.

Živý stromeček zvolí významně častěji lidé mezi 30 a 44 lety, vzdělanější, s příjmy domácnosti nad 40 tisíc Kč měsíčně a čtyřčlenné domácnosti a rodiny, kde jsou dvě děti. Umělý stromeček naopak budou mít častěji dvoučlenné domácnosti a obyvatelé Moravskoslezského kraje.

Ceny za živé stromky by se nijak výrazně neměly lišit od loňských. To alespoň podle ČTK tvrdí oslovení pracovníci státních nebo městských lesů. Ceny by měly naopak jít dolů, protože se snížilo DPH z 19 na 5 procent. To jsou dva důvody, které by měly udržet ceny na úrovni loňského roku. Loni se 1,5 metru vysoký smrk prodával za 200 korun, borovice lesní za 250 korun, borovice černá za 300 korun a jedle za přibližně 550 korun. Nutno dodat, že to jsou ceny od dodavatelů. Není pochyb, že zdatní obchodníci a koncoví prodejci využijí neznalosti zákazníků a ceny řádně proti loňsku přiostří. Podle našeho malého průzkumu se tak stalo a ceny za stromky jsou např. na jihu Moravy odhadem o 10 % vyšší než loni.

Kostička z kapra by mohla zaskočit milionům lidí
Nejčastěji provozovaným vánočním zvykem je smažený Vánoční kapr ke štědrovečerní večeři. Kapra si stejně jako v předcházejících letech dopřeje většina Čechů (89,1 %). Tento pokrm volí výrazně častěji sezdaní lidé (91,2 %), nejméně často naopak svobodní a rozvedení. Tolik opět data z výzkumu Factum Invenio.

Nic neříkající čísla z výzkumu si můžeme převést do řeči čísel. V Česku je přibližně 10 mil. obyvatel v cca 4,2 mil domácnostech. Ne každý si kapra tedy dopřeje, ale odhadem 3,74 mil. domácností ano. Kdyby se do každé domácnosti koupil v průměru jeden kapr o váze 3 kg a kdyby jeden kilogram kapra stál 75 Kč, pak za kapra utratí jedna domácnost 225 korun a celá republika přibližně 842 milionů.

Skvělé a levné
Vánoce ale nejsou o penězích. Ne vše se dá na peníze přepočítat a naopak na něčem jiném by se nemělo šetřit. Vánoce jsou hlavně časem odpočinku, bilancování, setkávání se s přáteli a rodinou. Některé tradice nás navíc nic nestojí a mohou být stejně krásné, jako spousta drahé elektroniky. Zkusme letos rozkrojit vánoční jablíčko (39,2 %), zajít si poslechnout půlnoční mši (34,6 %), podívat se do jesliček a betléma (24,8) nebo si na štědrý večer jen pustit svíčku stejně jako to dělá 13,5 % Čechů.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky