Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

U Čechů nakupujících na internetu stále vládne dobírka

U Čechů nakupujících na internetu stále vládne dobírka

Finance.cz, 2009-07-30 09:31:34

Pokud si český uživatel internetu objedná zboží z e-shopu, nejčastěji zvolí platbu na dobírku. V minulém roce využilo této možnosti 63 % nakupujících na internetu. Je to jeden z typických českých fenoménů, který v západním světě téměř nemá obdoby. Na platby kartou (25 %) přes internet si Češi stále ještě zvykají. Zatím je totiž stále ovládá strach, že jejich údaje někdo zneužije a budou okradeni.

Odborníci předpokládají, že ještě několik let potrvá, než si Česko i v tomto ohledu osvojí platební zvyklosti běžné v Evropské unii či v zámoří. „Lidé se stále učí na internetu nakupovat, jsou poměrně dost konzervativní, s čímž souvisí i nedůvěra zejména v platbu předem, která není úplně zažitá. S narůstající vzdělaností internetové veřejnosti se předpokládá i nárůst používání platebních karet. V nejbližších letech ale nelze očekávat, že se podíl platebních karet dostane na úroveň zahraničí,“ soudí Martin Rozhoň, ředitel společnosti Vivantis, která provozuje například e-shopy Hodinky.cz, Sperky.cz či Parfemy.cz. Nedůvěru v bezpečnost on-line transakcí navíc přiživují občasné zprávy o pokusech hackerů prolomit bezpečnostní bariéry i těch nejváženějších bankovních institucí.

Přesto, že internetoví specialisté vyvíjejí stále sofistikovanější systémy, jak zneužití zabránit, stoprocentní bezpečnost zaručit nedokážou. Zákazník však může riziko sám minimalizovat. Podle odborníků by si měl vybírat „bezpečné e-shopy“, tedy takové, které údaje klienta důsledně chrání. Není to jen nedůvěra v bezpečnost internetu, co Čechům brání v on-line transakcích. Významnou roli tady sehrávají také další psychologické faktory. Zákazník nemá motivaci k tomu, aby platil předem. Raději zaplatí za zboží ve chvíli, kdy ho má fyzicky na dosah.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 30.07.2009

09:31 - U Čechů nakupujících na internetu stále vládne dobírkaV minulém roce využilo této možnosti 63 procent nakupujících na internetu.

15:34 - Tesco začne nabízet v prodejnách osobní půjčkySlužba začne od 1. srpna ve spolupráci s GE Money Multiservis a GE Money Bank.

13:48 - Pojišťovny vyřídily 6400 povodňových škod, tedy téměř 40 procentVyplatily za ně 271 milionů Kč. Klienti nahlásili pojišťovnám po povodních 16.095 škod za celkem 1,75 miliardy korun.

Reklama
   
Finance.cz - zajímavé odkazy

Zobrazit další obsah
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz