Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Podíl nesplácených úvěrů firem a domácností v říjnu klesl

Podíl nesplácených úvěrů firem a domácností v říjnu klesl

Finance.cz, 2010-12-06 07:53:00

Podíl nesplácených úvěrů od firem i domácností v říjnu mírně klesl. Zatímco letos v září podíl takzvaných úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, na celkovém objemu bankovních úvěrů činil 6,39 procenta, v říjnu to bylo 6,32 procenta. Vyplývá to z údajů České národní banky. Ke konci října 2009 činil tento podíl ale jen 4,99 procenta.

V případě domácností podíl úvěrů v selhání ke konci října stoupl, a to na 5,12 procenta ze 5,10 procenta o měsíc dříve. U nefinančních podniků naopak podíl nehrazených půjček klesl na 8,93 procenta z předchozích 9,05 procenta.

Z výsledků zátěžových testů ČNB vyplývá, že v případě základního scénáře vývoje ekonomiky se podíl nesplácených úvěrů může u nefinančních podniků dostat až přes 11 procent v posledním čtvrtletí příštího roku. U obyvatelstva základní scénář předpovídá nárůst podílu těchto úvěrů k šesti procentům na počátku příštího roku a následně postupný pokles k 5,5 procenta. V případě nepříznivého ekonomického vývoje ale může podle ČNB podíl nesplácených půjček vzrůst mnohem výrazněji.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 06.12.2010

10:43 - Průměrná mzda ve 3. čtvrletí: 23.665 KčMzda vzrostla meziročně o 473 korun. Meziročně tak byla vyšší o dvě procenta.

16:15 - Stát chce snížit poplatky za využívání kmitočtů pro vysokorychlostní datové sítěPokud rychlost datových přenosů v síti přesáhne 30 Mbit/s, sníží ČTÚ poplatek za kmitočty na pět let o 20 procent.

16:12 - České Radiokomunikace čeká změna majoritního vlastníkaSkupina fondů vedených Mid Europa Partners prodá 100procentní podíl ve společnosti České Radiokomunikace fondům vedeným firmou Macquarie.

Reklama
   
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - osoby

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - subjekty

        Rejstriky.finance.cz
        Rejstříky - adresy

          Rejstriky.finance.cz