Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

Sněmovna schválila vydání dluhopisů za 148 mld. na krytí schodku loňského rozpočtu

Sněmovna schválila vydání dluhopisů za 148 mld. na krytí schodku loňského rozpočtu

Finance.cz, 2010-12-17 10:40:56

Sněmovna schválila vydání státních dluhopisů v objemu 148 miliard korun na krytí většiny schodku loňského státního rozpočtu. Ten z původně schválených 38,1 miliardy korun kvůli krizi a propadu příjmů státu vzrostl až na 192,4 miliardy korun. Pro vydání dluhopisů hlasovali hlavně koaliční poslanci, opozice se zdržela nebo byla proti. Návrhem na vydání dluhopisů se nyní bude zabývat Senát.

Sněmovna ještě loni v listopadu navýšila oficiálně schválený loňský rozpočtový schodek na 52,2 miliardy korun. Parlament již dříve schválil zákon, který umožnil vydat na krytí loňského schodku dluhopisy za téměř 37,7 miliardy korun. Aktuální návrh umožní pokrýt dosud nepokrytou část schodku. Dluhopisy mají mít splatnost až 55 let.

Hlavním důvodem předložení návrhu zákona je podle ministerstva financí snaha vyhnout se refinančnímu riziku. Pokud by stát pokryl větší část schodku krátkodobými dluhopisy, mohlo by se v případě poruchy na finančním trhu stát, že je nikdo nebude chtít koupit, a stát by tak neměl peníze.

Další aktuality


Nejčtenější aktuality 17.12.2010

09:41 - Agentura Moody's srazila rating Irska o pět stupňů na Baa1Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura může k dalšímu snížení ratingu ještě sáhnout.

11:17 - Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v bankyMusely by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna to dnes schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu.

08:20 - Američanům zůstanou nižší sazby daně z příjmu i po Novém roceAmerická Sněmovna reprezentantů dnes schválila kompromisní návrh zachovat nižší sazby daně z příjmu pro drtivou většinu americké populace.

Reklama
   
Články Investujme.cz

Zobrazit další články
Rejstříky - osoby

    Rejstriky.finance.cz
    Rejstříky - subjekty

      Rejstriky.finance.cz
      Rejstříky - adresy

        Rejstriky.finance.cz