MMR požaduje pro průvodce návrat k vázané živnosti

18.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kvalitu cestovního ruchu a atraktivitu České republiky jako turistické destinace zvýší znovuzařazení průvodců do vázané živnosti. Průvodce bude muset prokázat odbornou a jazykovou kvalifikaci. Na dnešní tiskové konferenci se na tom shodli náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba spolu se zástupci Asociace průvodců ČR a Sdružením průvodců ČR.

V současnosti může turisty po historických nebo přírodních památkách provádět prakticky kdokoli. Průvodcem se může stát každý bez vzdělání či bez znalosti cizího jazyka. Zahraniční průvodci ze zemí Evropské unie se u nás nemusejí ani ohlašovat.

Přitom dubnový průzkum společnosti INCOMA Gfk jasně ukázal, že za nejdůležitější považují zahraniční návštěvníci u průvodců právě schopnost poskytovat aktuální a objektivní informace, znalost cizího jazyka, dějin a kultury. Podle poloviny dotázaných by měl průvodce také umět pomoci v krizových situacích – poskytnout první pomoc a domluvit se s lékařem i policií.

„Nekvalifikovaní průvodci poškozují český cestovní ruch. Ministerstvo proto nyní usiluje o to, aby se průvodcovství stalo opět vázanou živností,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba.

Živnost by měla být podle zástupců MMR i průvodců vázána odbornou a jazykovou kvalifikací. Průvodce by měl mít nejméně středoškolské vzdělání ukončené maturitou a odbornou průvodcovskou zkoušku či vyšší odborné, případně vysokoškolské vzdělání ve studijním oboru průvodce cestovního ruchu. V rámci Evropského srovnávacího jazykového rámce by měl dosáhnout alespoň úrovně B 2. Průvodci z unijních zemí by měli povinnost se před prvním poskytnutím služby u nás ohlásit.

Autor článku

Firemni aktualita