Jak si pronajmout restauraci a začít podnikat

16.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pro provoz restaurace je zapotřebí získat oprávnění k řemeslné živnosti Hostinská činnost. Protože se jedná o řemeslnou živnost, musí žadatel splnit kromě obecných podmínek i podmínky odborné způsobilosti.

Odbornou způsobilost je možné prokázat například dokladem o řádném ukončení středního vzdělání s výučním listem v příslušném oboru vzdělání, řádném ukončení středního vzdělání s maturitní zkouškou v příslušném oboru vzdělání, nebo s předměty odborné přípravy v příslušném oboru… Další možnosti najdete v detailu obsahové náplně Hostinská činnost


Co vše spadá pod živnost Hostinská činnost

V rámci živnosti je možno poskytovat ubytování ve všech ubytovacích zařízeních (například hotel, motel, kemp, ubytovna) a v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Pokud zůstane zachována povaha živnosti, lze provádět prodej pomocí automatů (nápojové, občerstvovací), doplňkový prodej (například tabákové výrobky, upomínkové předměty, základní hygienické potřeby), prodej pokrmů a nápojů přes ulici, půjčování novin a časopisů, půjčování stolních společenských her (například karty, šachy), provozování her (například kulečník, bowling).


Založení společnosti

Pokud je vás více společníků, budete se patrně zajímat o podnikání s právní formou s.r.o. Budete vystupovat jako dva společníci, resp. jednatelé. Jaký podíl si určíte, je samozřejmě na vás, kolik do společnosti oba vložíte. Celý postup založení s.r.o. najdete v průvodci založením s.r.o. Podnikání podobného rozsahu se hodí spíše pod hlavičku s.r.o. Má to i své daňové výhody. Podívejte se na porovnání výše daní a pojistného u podnikání pod hlavičkou s.r.o. a pod hlavičkou svého jména a příjmení, tedy OSVČ - viz článek Kdo platí na daních a pojistném víc - s.r.o. nebo OSVČ.


Administrativa

Jednak musíte ohlásit živnost, to učiníte tzv. jednotným registračním formulářem, který můžete předložit například na Czechpointu. Tímto formulářem se zároveň zaregistrujete na všech důležitých úřadech – finanční úřad, ČSSZ, zdravotní pojišťovna. Formulář je ke stažení v sekci Formuláře ke stažení.

Druhý krok je pak zápis do obchodního rejstříku. Pro zápis je nejprve zapotřebí rozhodnutí valné hromady. Teprve poté je možné podat návrh na zápis do obchodního rejstříku na tzv. rejstříkový soud, což je krajský soud vedoucí obchodní rejstřík. Formulář návrhu na zápis do obchodního rejstříku je pro různé právní formy k dispozici opět v sekci Formuláře ke stažení.


Jak si pronajmout nemovitost

V tomto případě půjde o smlouvu o nájmu nebytových prostor podle § 663 až 723 Občanského zákoníku. Ve smlouvě se kromě smluvních stran dále vymezí předmět nájmu, k čemu se bude používat, doba nájmu, nájemné a zálohy na poplatky za služby, práva a povinnosti smluvních stran (například pokud bude pronajímatel chtít, aby šlo o nekuřáckou restauraci, může toto dát jako jednu ze smluvních podmínek).


Financování

Protože se jedná o začínající podnik, bude velmi obtížné získat nějaké prostředky na jeho rozjezd. Navíc provozování restaurace je v dnešní době velké nabídky restaurací málo perspektivní a banky do takového projektu nejspíš nepůjdou. Jedinou možností tak mohou být evropské či národní dotace. Některé krajské úřady jsou velmi aktivní a podporují začínající podnikatele s vazbou na rozvoj občanské vybavenosti regionu. Z těch větších programů využijte například Program ZÁRUKA (záruky za provozní úvěry). Tento program je určen i podnikatelům s činností CZ NACE 56 – Stravování a ubytování. Pokud se chcete dozvědět o dotacích víc, zeptejte se v naší dotační poradně.

Autor článku

Karel Pospíšilík