East-West Business Fórum: Jak obstát v zahraniční konkurenci?

17.09.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


17.9. 2010 Více než 70 lidí z 10 zemí se zúčastnilo 2. ročníku podnikatelského East-West Business Fóra. Ve čtvrtek 16. září 2010 ho na brněnském výstavišti v rámci 52. Mezinárodního strojírenského veletrhu uspořádala Mezinárodní obchodní komora v České Republice (ICC ČR).

Akce se i tento rok zaměřila na potenciální exportéry a investory, kteří plánují vstup na zahraniční trhy. Exportní a investiční příležitosti prezentovali zejména zástupci zahraničních ambasád v ČR. Partnery East-West Business Fóra 2010 byly Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost a Komerční banka.

Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc., člen NERVu a kandidát na nového předsedu ICC ČR v úvodním slovu vyzdvihl některé nové výzvy v zahraničním obchodě a konkurenceschopnosti. Mimo jiné zdůraznil, že Česká republika může dosáhnout lepších výsledků v oblasti cenové konkurenceschopnosti exportu pouze za předpokladu krocení růstu mzdové úrovně, a to v první řadě ve veřejném sektoru, protože jej kopíruje vývoj mezd v soukromém sektoru. „Nedostatečný růst produktivity práce nám v komparaci s našimi konkurenty diktuje jasně definovaný prostor a vláda musí tento omezený mzdový prostor respektovat,“ dodal.

Zdeněk Vališ, ředitel odboru podpory exportu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ocenil přínos ICC ČR pro český export a zprostředkovávání obchodních příležitostí v zahraničí. Generální ředitel CzechInvestu Ing. Miroslav Křížek, Ph.D. představil hlavní priority agentury opírající se především o podporu inovací a zdůraznil: „Česká republika se musí zaměřit na lákání investic s vysokou přidanou hodnotou“.

Široké spektrum možností, kde a za jakých podmínek ve vybraných zemích obchodovat, bylo rozděleno do čtyř částí dle regionů (Evropa, Asie, Afrika a Amerika), prezentovány byly obchodní příležitosti v Rakousku, Estonsku, Polsku, Srbsku, Gruzii, Indii, Kazachstánu, Srí Lance, Brazílii, Kanadě, USA, Egyptu, Libyi a Maroku. V popředí zájmu byly obory jako energetika, strojírenství, infrastruktura a další příbuzná odvětví.

Paralelně s konferencí se konaly také semináře týkající se tradičních produktů Mezinárodní obchodní komory - na téma novinek letošního roku, tedy revize dodacích a platebních podmínek Incoterms 2010 a pravidel ICC pro záruky vyplatitelné na požádání. Další informace najdete na www.ewbf.cz.  

Autor článku

Tiskovka