Podnikatelé na Žďársku mohou být na svoji práci náležitě pyšni

29.09.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


27.9. 2010 Výstavba podzemního zásobníku plynu povede ke vzniku nových pracovních příležitostí na Vysočině.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes navštívil Žďár nad Sázavou. Při rozhovoru s podnikateli města a následně při besedě se starosty mikroregionu Bystřicko ministr Kocourek diskutoval o snižování administrativní zátěže podnikatelů, o dopadech zvýšení cen elektřiny na firmy, o vlivu průmyslu na tamní životní prostředí a zaměstnanost v regionu a o dalších tématech. „Diskuze s podnikateli pro mne byla velmi přínosná. Těší mě, že mě seznámili s problémy, které je trápí. Jsem rád, že například moje iniciativa v oblasti propagace odborného a technického vzdělávání je přesně to, co odpovídá na některé jejich požadavky. Mnozí připomínkovali také složitost administrace dotací z operačních programů, což je jedním z hlavních úkolů, které jsem sekci fondů EU ministerstva a agentuře CzechInvest zadal,“ zhodnotil diskuzi ministr Kocourek.

Likvidační práce při zahlazování následků hornické činnosti v této oblasti zajišťuje odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka. „V loňském roce jsme na likvidační práce související zejména s čerpáním a čištěním kontaminovaných vod z likvidovaných dolů a areálů po těžbě uranu, rud a uhlí vynaložili ze státního rozpočtu více než 204 mil. Kč,“ konstatoval ministr Kocourek na setkání v sídle státního podniku DIAMO. Pro letošní rok se předpokládá navýšení těchto prostředků na více než 210 mil. Kč. „Více než čtvrtina těchto prostředků je pokryta z vlastních příjmů prodeje uranové rudy, pronájmu budov a pozemků a z prodeje majetku,“ uzavřel ministr průmyslu a obchodu.

Pracovní návštěvu Žďárska ukončil ministr Kocourek na dole Rožná a v okolí budování podzemního zásobníku plynu. Prodloužení těžby uranu na ložisku Rožná vláda podmínila mj. její ekonomickou výhodností. „Pro občany tohoto regionu je bezpochyby pozitivní zprávou, že těžba a úprava uranu nezhorší ekologii v oblasti pokračující těžby,“ řekl ministr Kocourek a dodal: „A určitě pozitivní zprávou pro všechny občany České republiky je pak ta informace, že těžba a úprava bude realizována bez nároku na finanční zdroje státního rozpočtu.“

V loňském roce bylo vyrobeno z těžby na ložisku Rožná více než 218 tun uranu, plán pro letošní rok předpokládá výrobu 223 tun uranu. Jediným odběratelem uranu, jehož těžby by měla být ukončena v roce 2013, je výhradně společnost ČEZ.

Výroba podzemního zásobníku plynu, kde je v současné době prováděn geologický průzkum horninového prostředí v území Milasín - Bukov, je plně financována soukromým investorem. Dodavatelem podzemních prací je státní podnik DIAMO, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka. „Jsem rád, že při výstavbě této rozsáhlé podzemní stavby bude v plné míře využit stávající potenciál,“ řekl ministr Kocourek a doplnil: „Rozsah výstavby povede také ke vzniku dalších pracovních příležitostí na Vysočině.“

Zásobník plynu přinese zvýšení energetické bezpečnosti České republiky a udržení zaměstnanosti v regionu. „Stavba podzemního zásobníku plynu svým umístěním ve velké hloubce neznamená žádné ohrožení bezpečnosti obyvatel žijících v této lokalitě,“ dodal ministr Kocourek v Dolní Rožínce. Dokončení zásobníku s kapacitou do 180 mil. m3 zemního plynu se předpokládá v horizontu šesti let.

Autor článku

Tiskovka