Makro: Výrobní aktivita oblasti New York se v prosinci zvyšuje

16.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Průzkum Federální rezervní banky New York za prosinec potvrdil, že se situace výrobních korporací oblasti zlepšila a ukazatel aktivity vzrostl. V...

...listopadu klesl do záporných hodnot poprvé v průběhu patnácti měsíců. Index aktivity Empire State v prosinci vyskočil o 22 bodů na 10,6 bodů a vrátil se do pozitivního teritoria. V listopadu klesl z úrovně +15,7 na -11,1 bodů.

Většinový konsenzus předpokládal 4,0 body. Hladina nula bodů odděluje růst od poklesu. V dubnu letošního roku byla situace podniků ještě velmi dobrá, indikátor vyskočil na půlroční vrchol 31,9 bodů. Historické minimum -32,29 bodů bylo dosaženo v březnu 2009, maximum 40,6 bodů pak v únoru 2004.

Průzkum 175 amerických korporací Empire State uvedl, že indikátory nových zakázek a dodávek v prosinci rostly a vykazovaly kladné hodnoty. Ukazatel nedokončené výroby setrval devátý měsíc v záporných hodnotách. Zásoby klesly a indikátor zamířil do záporného teritoria.

Zaměstnanost zaznamenala první pokles za jedenáct měsíců a index pracovní doby prohluboval pokles. Inflační ukazatel vykazoval kladné hodnoty. Drtivá většina respondentů nezaznamenala žádnou změnu, deset procent cenový nárůst. Optimismus budoucího výhledu se poněkud mírnil.

Budoucí indexy ale obecně setrvaly na vysokých hodnotách a odráží zlepšení v následujícím půlroce. Ukazatel budoucích cen zaznamenal velmi vysokou úroveň a respondenti očekávají růst vstupních nákladů. Index očekávání se v prosinci snížil z 54,5 bodu na 48,6 bodů, přičemž 57% dotazovaných podniků očekává zlepšení a pouze 8% zhoršení situace v následujícím půlroce.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE