Makro: EU schválila krizový mechanismus eurozóny

17.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Členské státy Evropské unie ve čtvrtek odhlasovaly zřídit od roku 2013 permanentní mechanismus, který má pomoci evropským zemím v dluhové pasti....

...Současně odmítly navýšení dočasného stabilizačního fondu (EFSF). Vytvoření trvalého záchranného mechanismu bude znamenat změnu Lisabonské smlouvy. Cílem tohoto mechanismu je zajistit stabilitu eurozóny, protože se nepodařilo vyřešit otázku udržitelnosti dluhu a případné problémy platební neschopnosti do roku 2013.

Případný bankrot některého státu by už neměl zatížit pouze daňové poplatníky, nýbrž i soukromé investory. Přestože se mechanismus týká zemí platící jednotnou evropskou měnou, mohou se k němu připojit ostatní státy 27EU. V květnu letošního roku se ministři financí Evropské unie, guvernéři centrálních bank a Mezinárodní měnový fond po dlouhém jednání dohodli na dočasném záchranném mechanismus k udržení finanční stability v celkové výši 750 miliard eur, včetně EFSM a fondu EFSF v objemu 440 mld eur.

Na Bruselském sumitu členské země rovněž projednávaly otázku evropské stabilizační agentury, která by řešila dluhové problémy, jednalo se také o zavedené eurobondů. Uprostřed zvýšené volatility směnných kurzů, úrokových sazeb, cen zlata a úvěrových rizik rozhodla Evropská centrální banka poprvé po 12 letech navýšit základní kapitál o 5 miliard eur na 10,76 miliard eur, s účinností od 29.prosince. Národní banky jednotlivých členských zemí eurozóny musí zaplatit kapitálové příspěvky ve třech ročních splátkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE