Týden na komoditních trzích

20.12.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Jen nepatrně posílila v minulém týdnu cena americké lehké ropy obchodované na New York Mercantile Exchange.

Ropa
Jen nepatrně posílila v minulém týdnu cena americké lehké ropy obchodované na New York Mercantile Exchange, když v porovnání s předchozím pátkem činil nárůst pouze 0,3 procenta. Nejaktivněji obchodovaný lednový kontrakt zakončil týden na hodnotě 88,02 amerických dolarů za barel. V porovnání se začátkem roku je cena vyšší o jedenáct procent. V plusu ropa zakončila týden díky příznivým páteční ekonomickým datům v USA a v Německu, kde se IFO index podnikatelského klimatu dostal nejvýše od roku 1991.

Kukuřice
Na pětitýdenní maxima se v minulém týdnu vyšplhala na Chicago Board of Trade cena kukuřice poté, co soukromá analytická společnost Informa Economics Inc.snížila odhad úrody ve Spojených státech pro příští rok. Podle společnost američtí farmáři osejí kukuřicí 90,755 miliónů akrů, listopadový odhad byl 93,055 mil. akrů. Klesnout má i plocha osetá sojovými boby, naopak nejvíce osetých ploch za posledních pět let bude zřejmě u bavlny. Kontrakt kukuřice s termínem dodání v březnu uzavíral týden na hodnotě 596,5 centů za libru, plus 3,9 procenta v porovnání se závěrem předchozího týdne. V průběhu pátečního obchodování se přitom cena dostala až na 599 centů, nejvýše od 9. listopadu.

Cukr
Vzhůru mířila i cena cukru a na burze ICE Futures zaznamenala největší týdenní nárůst od začátku října. Za celý týden vzrostla cena o dvanáct procent, přičemž páteční uzavírací cena byla 32,5 centů za libru. Páteční maximum bylo na hodnotě 32,97 centů, nejvýše od 11. listopadu. Za vzestupem ceny stojí nižší produkce cukrové třtiny v Brazílii, v klíčovém středojižním regionu klesla úroda v druhé polovině listopadu o osmnáct procent v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Od začátku roku šla cena nahoru o jednadvacet procent.

Autor článku

Jaroslav Krejčí  

Články ze sekce: INVESTICE