Obchodníci musí do konce července nahlásit svou kapitálovou přiměřenost

16.07.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Každý obchodník s cennými papíry s licencí od Komise pro cenné papíry, který není bankou, musí dle vyhlášky do 31.července nahlásit svoji kapitálovou přiměřenost za předchozí tři měsíce...

Lhůta pro podání prvního hlášení o kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti za měsíc duben, květen a červen tohoto roku vyplývá z vyhlášky o hlášení kapitálové přiměřenosti obchodníka s cennými papíry, který není bankou nebo pobočkou zahraniční banky. Z této vyhlášky pro obchodníky dále vyplývá povinnost hlásit svou kapitálovou přiměřenost každý měsíc vždy do dvacátého dne následujícího měsíce. Limity pro kapitálovou přiměřenost pak budou muset obchodníci dodržovat již od října letošního roku.

Komise k tomuto hlášení připravila metodiku, která upravuje technické podrobnosti hlášení a obsahuje i standardizované formuláře k podávání pravidelného hlášení. Tyto dokumenty jsou k dispozici na webových stránkách Komise.

Kapitálová přiměřenost představuje požadavek na výši a strukturu kapitálu jednotlivých obchodníků z hlediska krytí různých druhů rizik. Jedná se o úvěrové riziko investičního a obchodního portfolia obchodníka, riziko angažovanosti obchodního portfolia, tržní riziko, zejména obecné úrokové, akciové, měnové a komoditní riziko a o krytí rizika z opcí.

Zavedením požadavku na kapitálovou přiměřenost obchodníků s cennými papíry, který vychází z předpisů platných v Evropské unii, se zvyšuje důraz na ekonomickou stabilitu obchodníků a omezují se tím i systémová rizika selhání obchodníka, jehož výše kapitálu bude muset vždy odpovídat rizikovosti a rozsahu vykonávané činnosti. To vše by mělo přispět k posílení ochrany investorů využívajících služby obchodníků s cennými papíry.

...tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE