Evropská Noc vědců dá prostor české vědě

13.09.2011 | , Techmania
STUDENT


Noc vědců, největší jednorázová akce na podporu vědy a techniky v ČR, která se v jeden večer roku koná na tisících míst po celé Evropské unii, se letos uskuteční 23. 9.

Noc vědců je rozsáhlé setkání veřejnosti s vědecko-výzkumnými pracovníky při společných aktivitách, které se koná po celé Evropě již od roku 2005 vždy zároveň v jediný den v roce, letos 23. září“, komentuje Barbora Černíková z Techmanie, která projekt pro ČR koordinuje. „Cílem této akce, která opět proběhne v řadě českých a moravských měst, je představit vědce veřejnosti jako obyčejné lidi, ukázat, že věda může být zábava, a přesvědčit návštěvníky, že možná i oni se mohou zkusit věnovat vědecké kariéře“, dodává Černíková.

Motto letošního ročníku zní: „Věda nám dává prostor“. Prostor dala Noci vědců letos například tato města: Praha, Plzeň, Brno, České Budějovice, Zlín, Liberec, Ondřejov, Zlín, Sedlčany, Slaný, Vlašim, Žebrák, Jindřichův Hradec, Sezimovo Ústí, Most, Teplice, Rokycany, Přeštice, Pardubice, Hradec Králové, Prostějov, Jihlava, Ostrava a mnohá další.

Na všech těchto lokalitách se uskuteční populárně pojatá prezentace vědy a zejména jejich nositelů – vědeckých pracovníků. Techmania Science Center v Plzni nabídne vědecko-technické show, nebo setkání s vědci od teoretických fyziků až po plastické chirurgy, Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy spustí historicky první digitální výstavu „T0“ (čas nula), České Budějovice čeká experimentální večer s pestrou paletou hudebních stylů, Brno se může těšit třeba na světelné efekty s plazmatem nebo na ukázky výzkumu nanotechnologií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně návštěvníkům umožní praktické experimenty na vlastní nebezpečí či ukázky bojových technik studentů…

Bližší informace o programu a organizaci Noci vědců 2011 najdete na www.noc-vedcu.cz a budou také zveřejněny na zmíněné tiskové konferenci.

Vstup na všechny akce ve všech místech je zdarma.

Hlavními organizátory Noci vědců 2011 je devět partnerů: Techmania Science Center v Plzni, Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Science center iQpark, Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy a Česká astronomická společnost.

Národním koordinátorem celé akce je již tradičně plzeňské science centrum Techmania. Akce se i v roce 2011 koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Zastoupení Evropské komise v ČR.

Autor článku