Blíží se Týden neklidu, ministr Dobeš částečně ustupuje

15.02.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Blíží se 29.únor - tedy den, kdy bude vláda projednávat věcné návrhy zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Zástupci studentů i akademických pracovníků přitom nadále opakují, že české vysoké školy reformy sice potřebují, ne ale v takovéto podobě.

Kromě zavádění školného a nedoladěného zákona o finanční pomoci studentům si školy stěžují i na omezování vlastní autonomie, které by měly zákony přinést. Jak školy, tak i studenti by po jejich schválení měli méně možností, jak aktivně prostředí na své škole spravovat a měnit.

V současné době se proto na vysokých školách chystá Týden neklidu, který by měl být podobnou akcií, jakou byl stejnojmenný protest v roce 2004. Ačkoliv o něm ministr Dobeš mluví jako o občanských nepokojích, jeho organizátoři Týden neklidu představují především jako další snahu o diskuzi (tentokrát už s vykřičníkem), informační kampaň a nenásilné protesty prostřednictvím happeningů a pochodů.
Mottem pro Týden neklidu může být poslední věta z rezoluce akademické obce Univerzity Karlovy: "Bránit všemi silami akademické svobody je totiž morální povinností každého člena akademické obce."

28.února se v jeho rámci chystá Noc univerzit, což by měla být nejen pražská akce, přípomínající názvem i obsahem známou Muzejní noc. Vybrané vysoké školy by měly zůstat otevřené i přes noc a měly by v nich probíhat diskuze k reformám, promítání vzdělávacích filmů, nebo představování toho, jak vlastně vysoké školy zevnitř fungují, a proč jsou současné návrhy reforem pro jejich fungování nevhodné. Rovněž zde budou probíhat workshopy na výrobu transparentů na další den.
29.února, kdy mají jít věcné návrhy zákonů na vládu, mají totiž po celé republice následovat protestní pochody. V Praze vystartuje ten den pochod v 9:00 a půjde k sídlu vlády, kde se dopoledne budou návrhy obou zákonů probírat.

Minulý týden rovněž vznikla nová iniciativa Za svobodné vysoké školy, která se stala další platformou pro všechny, kteří se současnými reformami nesouhlasí. Iniciativa se uvedla krátkým videem, na kterém čtou společné prohlášení po jednotlivých větách studenti a známé akademické celebrity z celé republiky. Rovněž představila skupinu osobností, které s reformami také nesouhlasí. Jsou mezi nimi například Jan Keller, Erazim Kohák, Jiří Zlatuška, Karel Vachek, Anna Šabatová, Martin C. Putna, Vít Janeček, Břetislav Rychlík, Olga Sommerová, Jiří Dědeček, nebo Tomáš Halík. Iniciativa Za svobodné vysoké školy odmítá pojetí vzdělání jako zboží, jehož jediným společenským smyslem je to, aby se v krátkém horizontu vyplatilo na trhu práce.
Celé její prohlášení je možné si přečíst zde: http://prohlaseni.zasvobodnevysokeskoly.cz/.

Ministr Dobeš byl už ke změnám ve věci návrhu školného vyzván i vlastní stranou. Od rychlého zavádění školného kromě Věcí veřejných začala ustupovat už i TOP09. Předseda poslaneckého klubu Tomáš Gazdík k tomu řekl: „My chceme přijmout zavedení školného, ale s tím, že reálně budou školné platit až studenti, kteří budou nastupovat v roce 2015.“ Ministra Dobeše pak vyzývá, stejně jako stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek, k odchodu.
Vláda původně počítala se zavedením školného už od akademického roku 2013/2014, jedná se tedy o posunutí o rok.

ODS zatím nicméně změnu kurzu nepřipouští. "Školné při současném zavedení systému studentských půjček, zpřístupní studium každému, kdo studovat chce," prohlásila například Miroslava Němcová.
Rovněž premiér Nečas za ministrem Dobešem přes všechny jeho problémy, mezi které patří také problémy s čerpáním dotací z Bruselu, nekvalitní ministerské projekty Okno a Sport s obřími rozpočty, zdvižený prst OECD týkající se vzdělávání, nebo kritika OSN ohledně práce Ladislava Bátory na ministerstvu školství, zřejmě i nadále stojí. Své postavení si ministr drží zřejmě také díky opakované veřejné podpoře prezidenta Václava Klause, který se dle svých slov cítí pobouřen tím, co si vysoké školy dovolují, a vyzývá premiéra, aby udělal pořádek.

Dobeš nicméně minulý týden na kritiku konečně do jisté míry zareagoval a přišel s dvěma úplně novými návrhy: místo školného zavést pouze zápisné, které by se mohlo pohybovat kolem 2000 korun za semestr. Školné by se pak mohlo platit až při prekročení určité délky studia. Konkrétně ministr mluví o pěti bezplatných letech a placení školného až při šestém roku a dále.
Prozatím se ale jedná pouze o Dobešovo nezávazné prohlášení, jakých už bylo dříve mnoho, a následně se v konkrétních podobých věcných návrhů zákonů neodrazila. Zákony, které jdou 29.2. na vládu, byly ostatně podle informací z knihovny připravované legislativy z webu http://eklep.vlada.cz/ naposledy upravované 4.1. a 10.1.2012. Změny, které minulý týden ministr Dobeš navrhnul, tedy zůstávají jen v rovině obecných prohlášení a reálně se zatím nijak neprojevily.

Autor článku

Dan Urbánek  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT