Metodika proti praní špinavých peněz připravena

14.01.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry připravila "Metodiku k zamezení legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu", kterou poskytla k veřejné diskuzi. Účelem materiálu je podat výklad příslušných ustanovení zákona o...

...praní špinavých peněz a doporučit, jak by měly být v praxi naplněny. Metodika slouží jako doporučení pro finanční instituce spadající pod dozor Komise v oblastech, kde znění zákona  neupravuje konkrétní postup v oblasti boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Komise se obrací na širokou odbornou i laickou veřejnost s výzvou k diskuzi nad materiálem "Metodika k zamezení legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu" (k dispozic na webu Komise http://www.sec.cz/script/web/ForumDetail.asp?ID=56). Příspěvky je možné zasílat do 30. ledna 2004 na adresu podatelna@sec.cz. Na základě veřejné diskuse Komise zahrne do materiálu připomínky, vypracuje analýzu nákladů a přínosů této metodiky pro finanční instituce a připraví k této problematice semináře.

Doporučení uvedená v metodice jsou v některých případech vymezena podrobněji než stanovuje samotný zákon proti praní špinavých peněz. Zveřejnění těchto doporučení dle názoru Komise finančním institucím pomůže při tvorbě opatření a zásad na ochranu kapitálového trhu i samotné instituce před nebezpečím legalizace výnosů z trestné činnosti. Postupy a opatření uvedená v tomto materiálu nejsou jedinou možností, jak mohou být povinnosti uvedené v zákoně proti praní špinavých peněz v praxi splněny, slouží jako příklad. Pokud však finanční instituce aplikují doporučené postupy a budou dodržovat v metodice uvedené zásady, bude Komise posuzovat, že jsou opatření proti praní špinavých peněz u těchto finančních institucí na vysoké úrovni.

Zdroj: Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE