Zdravotně postiženým se na UHK bude studovat lépe

04.06.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Zpřístupňování vysokoškolského studia studentům se zdravotním postižením, jehož prostřednictvím dochází mj. k vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením v oblasti vzdělávání, je jedním ze základních ukazatelů kvality vysoké školy.

Na Univerzitě Hradec Králové v současné době zabezpečuje podporu studentům se zdravotním postižením, resp. tzv. specifickými potřebami, Středisko podpory pro studenty se specifickými potřebami Augustin, které je součástí celouniverzitního Poradenského centra. Toto pracoviště poskytuje své služby studentům zejména se zrakovým, tělesným, sluchovým postižením a s poruchami učení. Nejčastěji je studentům poskytována podpora v oblasti asistence, zprostředkování tlumočení a digitalizace studijních materiálů. Služeb střediska využívá 17 studentů a každoročně se ke studiu hlásí okolo 15 dalších uchazečů se specifickou potřebou.

A právě stálý zájem uchazečů o studium ze strany studentů s postižením, kterým je v průběhu studia třeba vytvořit kvalitní zázemí, se stal impulzem k projektu financovanému Evropským sociálním fondem s názvem „Zkvalitnění a rozšíření možností studia na Univerzitě Hradec Králové pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami“. Univerzita získala z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dotaci k tomuto tříletému projektu. Ten umožní zlepšení podmínek vysokoškolského vzdělávacího procesu všech znevýhodněných studentů. S využitím finanční podpory Evropské unie projde v následujících letech podpora těchto studentů zásadní přeměnou.

Realizace projektu bude probíhat v několika rovinách. Pro studenty se zrakovým postižením budou kupříkladu vytvořeny digitální verze studijních textů, ve spolupráci s profesionálními tlumočníky bude také vytvořen překlad vybraných studijních materiálů do českého znakového jazyka. Výklad ve znakovém jazyce má napomoci studentům s těžkým sluchovým postižením zorientovat se v textu v českém jazyce (pro osoby neslyšící jazyce cizím). Projekt také umožní vytvoření informačních materiálů a metodických manuálů pro pracovníky univerzity, jež jim pomohou zvolit vhodný přístupu ke studentům se zdravotním postižením. Podobné manuály vzniknou i pro studenty a bude rovněž zřízen studentský klub, jehož hlavní aktivitou bude pravidelná informačně-osvětová a zážitková činnost určená studentům.

V kontextu snižování bariérovosti budou vystavěny výtahy ve dvou v tuto chvíli bariérových budovách univerzity. Pro zlepšení orientace studentů se zrakovým postižením budou označeny výukové i administrativní místnosti v Braillově písmu, instalovány orientační majáčky a vznikne soubor hmatových plánů vybraných budov.

Pracovníci centra Augustin věří, že projekt přispěje k modernizaci prostředí a zkvalitnění služeb, čímž se Univerzita v Hradci Králové otevře studentům se specifickými potřebami a zároveň tak bude respektovat aktuální trendy.

Autor článku