Co týden dal? Lidé po bankách žádají zpět více než půl miliardy

22.02.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru banky žádá již zhruba 36.000 klientů. Celkem po finančních ústavech chtějí zpátky víc než půl miliardy korun. Více o tomto tématu v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Za poklesem německé ekonomiky stál v závěru loňského roku hlavně propad exportu. Uvedl to tamní statistický úřad, podle něhož solidní domácí poptávka už nestačila pokles vyrovnat. Údaje tak potvrzují, že rizikem pro největší evropskou ekonomiku jsou převážně problémy v ostatních evropských zemích, kam Německo vyváží.
Více informací

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. plánuje letos celosvětově vyrobit rekordních 8,79 milionu vozů značek Toyota a Lexus. Příští rok chce výrobu zvýšit na 9,5 milionu vozů.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v lednu vzrostla na 14,80 procenta z prosincových 14,44 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od dubna roku 2004.
Více informací

Počet lidí zapojených ve Velké Británii do pracovního procesu vystoupil koncem loňského roku na 29,7 milionu. To je podle tamního statistického úřadu novodobý rekord. Ubývá naopak žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kterých je mnohem méně, než se čekalo. Čerstvá statistika je podle analytiků záhadou.
Více informací

Náklady na reformu německého energetického sektoru by se mohly vyšplhat až na bilion eur (25 bilionů Kč). Uvedl to německý ministr životního prostředí Peter Altmaier. Německo se předloni rozhodlo opustit jadernou energii a v rámci nové strategie "Energiewende" se soustředí na obnovitelné zdroje.
Více informací

Americký internetový gigant Google by mohl podle nové legislativy Evropské unie dostat kvůli své politice v oblasti osobních údajů pokutu ve výši až jedné miliardy dolarů (19 miliard Kč).
Více informací

Zaměstnanost v Německu se v posledním čtvrtletí loňského roku dostala na nejvyšší úroveň od znovusjednocení země před více než 20 lety. To zvyšuje naději, že by domácí poptávka mohla vyrovnat očekávaný slabší vývoz největší evropské ekonomiky a podpořit ekonomický růst. Podle údajů spolkového statistického úřadu bylo ve čtvrtém čtvrtletí zaměstnáno 41,9 milionu lidí, což je nejvíce od spojení západního a východního Německa v říjnu 1990.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stavební spořitelny loni zaznamenaly růst počtu nově uzavřených smluv meziročně o zhruba 23.000 na více než 433.000 smluv. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Na podpoře stavebního spoření úřad loni vyplatil 5,3 miliardy korun, o rok dříve 10,7 miliardy korun.
Více informací

Objem obchodů s akciemi na pražské burze zřejmě klesne i v letošním roce, shodli se analytici oslovení ČTK. Domácí trh podle nich ztrácí na atraktivitě. Výběr obchodovaných firem je velmi omezený a schází emise se "zajímavým příběhem". Dalším důvodem je přísnější evropská regulace. Obchody klesají nepřetržitě od roku 2007, kdy přesáhly bilion korun. Loni činily 237 miliard Kč.
Více informací

Naprostá většina, 82 procent, z 1200 e-shopů, které loni zkontrolovala Česká obchodní inspekce, porušila předpisy. Inspekce e-shopům uložila 881 pokut v hodnotě 4,3 milionu korun. Nejhorší situace byla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
Více informací

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru banky žádá již zhruba 36.000 klientů. Celkem po finančních ústavech chtějí zpátky víc než půl miliardy korun. Banky shodně upozorňují, že poplatky nejsou v rozporu s platnými zákony a klienti jsou s nimi vždy dopředu seznámeni.
Více informací

Ženy v Česku si vydělají v průměru o pětinu méně než muži. V roce 2011 dostávaly průměrnou hrubou mzdu 22.389 korun. Měly tak o 5845 korun méně než muži. Mediánový hrubý příjem žen pak dosahoval asi 84 procent střední mzdy mužů. Byl 19.808 korun, tedy o 3652 korun nižší. Propast se sice začala uzavírat, ale jen pomalu. Za posledních 15 let se u průměrného výdělku zmenšila o dvě procenta a u mediánu o 5,5 procenta.
Více informací

Lidé v lednu uzavřeli 5146 hypoték, což je nejméně za poslední rok a půl. Úrokové sazby lehce stouply z rekordního minima na 3,21 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Doposud sazby klesaly nepřetržitě od loňského srpna a nejnižší byly v prosinci 3,17 procenta.
Více informací

Specializovaný finanční úřad obdržel od začátku roku do poloviny února 7300 žádostí o registraci smluv o důchodovém spoření ve druhém pilíři. Většinu žádostí obdržel úřad během posledních 14 dnů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU