Věrnostní programy kreditních karet: který a pro koho? Srovnali jsme je!

15.02.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Kreditní karty toho v dnešní době umí opravdu hodně. Peníze v pohotovosti, bezúročné období, třeba i bez poplatku. A taky nabízí nějaké ty výhody v rámci věrnostních klubů. Chcete peníze zpět nebo slevu ve svém oblíbeném obchodě? Zařiďte si tu správnou kreditku.

Kreditní karty jsou stále dostupnější a zabydlely se už v mnoha peněženkách. Kreditka vám hlavně nabídne rezervu, když máte nečekané výdaje. Pokud navíc kreditní kartu používáte opravdu správně a také pravidelně, tak můžete využívat i výhody různých věrnostních klubů. Nějaké to procento z částky nákupu zpátky na účet nebo sleva v partnerských obchodech. Kreditek i přidružených výhod je na trhu hodně. A každá karta je většinou spojena s některým z věrnostních klubů. Srovnali jsme ty nejčastější. Který se vyplatí a pro koho?

finance_web_banner_4

Výhody pro všechny

Věrnostní kluby ke kreditním kartám se často výrazně liší. A vybírat byste tak měli kreditní kartu nejen podle bezúrokového období, úroku a poplatků, ale případně podle toho, jak jednotlivé výhody spojené s kreditní kartou využijete. Některé partnerské obchody se například u kreditek opakují, jiné jsou spojené jen s určitou kreditkou. Mezi nejčastěji používané výhody patří u nás ty v rámci AXA Clubu, Bene+ programu, Citi Clubu nebo spojené s Premia kreditní kartou.

AXA Club je jeden z prvních, který začal nabízet určité procento z nákupů zpět, jeho výhodou je přehlednost, nabízí peníze zpět nejen u partnerských obchodů, ale hlavně při každé platbě kartou. Do AXA klubu jste zařazeni s kreditní kartou od Unicredit Bank. Program Bene+ je komplikovanější, vratné peníze nabízí u většího množství partnerů a v případě akce získáte i slevu na nákup. Výhodněji tak nakoupíte pro celou rodinu: dětské boty, vitaminy v lékárně, elektronika, ve sportu, v knihkupectví nebo v železářství. Do Bene+ programu jste zapojeni s kreditní kartou Moneta Money Bank.

Premium RB club s kreditní kartou od Raiffeisen Bank má velké množství partnerů, ale nenabízí procento z utracené částky jako cashback, pouze výhody a slevy na nákupy. Síť partnerských obchodů je vhodná spíše pro ty, co investují rádi do zážitků, najdete tam restaurace, hotely, cestování, sport,divadla. Oblíbenou a také výhodnou kreditní kartou je i Premia od Home Credit. Ta nabízí 1 % z utracené částky zpět na váš účet, u partnerských obchodů je to i více. Navíc spolupracuje se sítí čerpacích stanic Čepro a nabízí asistenční služby, takže pokud hodně jezdíte autem a projezdíte hodně benzínu, tak Premia se určitě vyplatí.


Čtěte také:

Věrnostní klub Mastercard

Na růst popularity věrnostních klubů zareagoval i jeden z největších vydavatelů platebních karet. Mastercard připravil rovnou dva různé programy, které jsou spojené s kreditními kartami Mastercard. Ty můžete pořídit například v Komerční bance, v GE Money Bank, Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank. Mastercard Priceless Special a Mastercard Elite nabízí slevy a další akce u vybraných partnerů. Zatímco Mastercard Elite je zaměřený spíše na luxusnější klientelu a spolupracuje například s luxusními hotely, se šperkovnictvím nebo letištními salónky. Je spojený s prémiovými kartami Mastercard,  nemusí to být nutně kreditní karta a možná takovou už doma máte. Elite program vám nabídne nejen slevy, ale také asistenční služby nebo balíčky zážitků. Oproti tomu Mastercard Priceless Special je cílený na běžné nakupování a je spojený nejen s platební kartou Mastercard, ale vztahuje se i na karty Maestro. Slevu na nákup tak získáte s platebními kartami například v řetězci s oblečením nebo při nákupu čajů. Oba programy můžete využívat s kreditními i debetními kartami.

Na cestování

Pokud hodně cestujete a létáte letadlem, tak velmi zajímavým programem je také Miles & More. Miles & More je především program aerolinek, který umožňuje sbírat nalétané míle a vyměňovat je za další výhody nebo dokonce lety zdarma. Program je ale propojen i s kreditní kartou, při jejím používání nevyužíváte slevy nebo cashback, ale utracené peníze se přeměňují na míle, které pak můžete čerpat. Kreditní karta s tímto věrnostním klubem je tak vhodná především, pokud často cestujete, sbíráte a aktivně využíváte nasbírané míle. Nákupy s kreditní kartou slouží spíše jen jako doplněk.

Podobně je postavený i program Můj Diners. V tom sbíráte při platbě kartou Diners Club body za určitou utracenou částku a body pak můžete vyměnit za nákupy u partnerských obchodů. Princip je stejný jako u Miles & More, akorát body nemusíte utrácet jen za letenky, ale za zboží. Diners klub je zaměřený spíše luxusněji, za nasbírané body získáte odměny, jako je například víno, vybavení do domácnosti, útratu v restauraci nebo hodinky a parfémy.

Přehled věrnostních programů kreditních a platebních karet

Věrnostní program Kreditní kartu vydává Výhody Pro koho se vyplatí
Bene+ vydává Moneta Money Bank

1 % - 30 % peníze zpět, u vybraných partnerů i slevy na nákup

pro všechny, program nabízí velké množství partnerů po celé republice
AXA Club vydává UniCredit Bank 0,5 % z každé platby - 11 % (u partnerů) peníze zpět na důchodové spoření pro každodenní nakupování, mezi partnery patří: Penny, Kanzelsberger, Hervis, Datart
Premium RB Club vydává Raiffeisen Bank slevy až 25 % (nejčastěji 5 - 10 % sleva) a další akce u partnerů pro zážitky, partneři: hotely, restaurace, cestovky
Premia vydává Home Credit cashback až 20 %, 1 % od nepartnerů, slevy a další akce u partnerů, asistenční služby pro všechny a pro řidiče, ti využijí jak cashback na benzín tak i asistenci
Mastercard Elite prémiové platební karty Mastercard až 50 % sleva při nákupu, nejčastěji tak 10 – 20 %
pro běžné platby kartou, partneři: Douglas, Freywille, Paul, Alo Diamonds, letištní salonky v Praze a ve Vídni
Mastercard Priceless Specials platební karty Mastercard a Maestro až 15 % peníze zpět, nejčastěji zhruba 1 – 5 %, další poukázky a nabídky podle aktuální nabídky pro běžné platby kartou, partneři: Orsay, Pompo, Oxalis, Husky
Miles & More Unicredit Bank 5 nebo 3 míle za každých utracených 100 Kč (podle typu karty) pro cestování, zisk letenek a dalších výhod
Můj Diners Diners Club Za 75 nebo 300 utracených Kč získáte 1 bod pro luxusní odměny za utrácení

Tak který program spojený s kreditní kartou se vám líbí nejvíc? Pokud jste si nevybrali novou kreditku podle výhod při nákupech, zkuste si kreditní karty porovnat ještě podle úroků, poplatků a délky bezúročného období. Moc údajů, příliš mnoho parametrů a nevyznáte se v tom? Podívejte se do našeho jednoduchého přehledu.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY