Kdo vlastní naše cukrovary? A kolik jich bylo od revoluce zavřeno?

27.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rušení cukrovarů během devadesátých let pobouřilo veřejnost. Jak jsme na tom nyní? Kdo a kolik u nás vyrábí cukr? Kolik ho vlastně spotřebujeme?

Česká republika patří mezi tradiční výrobce cukru a jeho spotřeba přesahuje více než 33 kilogramů na osobu na rok (téměř 3 kg měsíčně). Jak se spotřeba vyvíjela a jaké jsou její trendy? Jaká je cena a jak by se mohla vyvíjet? A kolik vůbec vyrobíme řepného cukru? Kolik máme cukrovarů a společností vyrábějící cukr?

Cukrovar zrovna nevypadá jako Karlíkova továrna na čokoládu

sugar_factory_599414_1920

Zdroj: Pixabay 

Spotřeba cukru v ČR

Spotřeba cukru má v Česku mírně klesající trend, protože lidé se snaží žít zdravěji a omezují příjem cukru (v ČR trpí cukrovkou přibližně každý 12. člověk). Přesto patříme mezi země s největší spotřebou cukru na osobu. Na špičce tohoto žebříčku bychom našli Izrael (66 kg) a USA (59 kg), ale žebříčky a odhady se mnohdy liší. V rozvojovém světě je spotřeba cukru zlomková - mnohdy pouze několik kilogramů. Trendem u nás i v západních zemích je nahrazování cukru jeho alternativami (např. stévií), ale nemusíte se bát, toto bílé zlato bude patřit mezi základní lidské komodity ještě dlouho.

Česká republika je ve spotřebě cukru dlouhodobě soběstačná. Pokud porovnáme spotřebu z roku 2015 (tedy cca 350 tisíc tun) a výrobu za poslední kampaň (cca 593 tisíc tun), tak by naše soběstačnost činila cca 168 %.

Spotřeba cukru v ČR mezi lety 1989 až 2015 

CukrSpot

Zdroj: ČSÚ

Cena cukru

Cena cukru kolísala za posledních 25 let mezi 15 a 25 Kč za kilogram. Ve srovnání s průměrnou mzdou si můžeme život více osladit než na začátku 90. let nebo v socialismu. Od 1. října 2017 se navíc v rámci EU ruší kvóty na cukr, což by mělo snížit jeho cenu kvůli tuhému konkurenčnímu boji. Uvidíme, jak tuto situaci zvládnou naše cukrovary, ale jak ministr zemědělství, tak zástupci agrární komory a cukrovarů si věří, že tuto hrozbu (či příležitost) zvládnou a uvolnění kvót bude pro české cukrovary znamenat růst výroby i tržeb. 

Cena cukru v ČR mezi rokem 1989 až srpnem 2017

cenacukru

Zdroj: ČSÚ 


Čtěte také: 

Reakce cukrovarníků na konec kvót

Hrozí propad cen cukru?

Ceny potravin

Které společnosti dominují na trhu čokolád?

Která země vyprodukuje nejvíce mléka?


Výroba cukru v ČR

Řepný cukr se u nás vyrábí již od 18. století a jeho produkce se pohybuje mezi 400 až 600 tisíci tun ročně. Na roční výrobu cukru má samozřejmě velký vliv počasí (např. jarní mrazy, které v minulosti již několikrát snížily výnosy cukrové řepy, dále je náchylná na sucho a kroupy). Kampaň 2016/2017 byla nejúspěšnější za posledních 30 let a cukrovary vyrobily cca 593 tisíc tun cukru..

Česká republika je exportní země a to se týká také cukru - jenom za první půlrok 2016 byl český čistý vývoz cukru v hodnotě cca půl miliardy korun. ČR vyvezla v prvním pololetí 2016 cukr v hodnotě 843,3 milionu Kč (z toho za 211 milionů Kč do Německa, které je největší odběratel našeho cukru) do zemí EU a 362,9 milionu Kč do třetích zemí. Celkově se v roce 2016 vyvezlo z ČR méně cukru než v roce 2015, což bylo kompenzováno jeho vyšší cenou.

Roční výroba bílého cukru českými cukrovary v tunách za jednotlivé kampaně 

vyrobcukr

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Co se týče dlouhodobé výroby v českých zemích, tak ty patřily k tradičně velkým výrobcům a vývozcům cukru a na našem území působilo v jednu chvíli i přes 150 cukrovarů. Po částečném útlumu v 90. letech a začátku 20. století se v posledních letech vrací výroba cukru na hodnoty kolem 600 tisíc tun cukru za rok. A je pravděpodobné, že příští kampaň tuto hodnotu překročí (samozřejmě bude záležet na počasí). Neplatí tedy častá tvrzení, že české cukrovarnictví je zlikvidované o čemž se můžete snadno přesvědčit například v dlouhodobé statistice Listech cukrovarnických a řepařských. Ovšem je pravda, že se zmenšila sklizňová plocha půdy na které je řepa pěstovaná, ale ta je úzce propojená s větší cukernatostí a výnosů z hektarů cukrové řepy.

Cukrovary v ČR

V ČR působí celkem 5 velkých firem vyrábějící cukr. Ty vlastní 7 cukrovarů (z toho 5 na Moravě a 2 v Čechách). Na začátku devadesátých let bylo přitom cukrovarů kolem 50 a většina prošla mnohdy bolestným ukončením výroby. Na druhé straně byl tento trend již za socialismu a má kořeny již mezi světovými válkami, kdy se rovněž masivně zavíraly cukrovary.

Společnosti vyrábějící cukr a jejich cukrovary, přidělená kvóta a země majoritního vlastníka 

Cukrovary

 Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Majoritní vlastník největší české cukrovarnické společnosti Tereos je z Francie, ale cca třetinu akcií vlastní německá společnost Nordzucker AG. Moravskoslezské cukrovary, a. s. vlastní rakouská společnost Agrana. Další tři společnosti (Hanácká potravinářská společnost, Litovelská cukrovarna, Cukrovar Vrbátky) jsou z většiny vlastněny českými občany.

Kvóty na cukr vs výroba cukru

ČR byla přidělena kvóta na 372 tisíc tun cukru, která byla překročena o více než 220 tisíc tun cukru. Vesměs všechny české cukrovarnické společnosti překračují přidělenou kvótu v řádech několika desítek procent (některé více než 2x). Zajímavé je srovnání údajů o tunách vyrobeného cukru na území ČR uváděné Ministerstvem zemědělství a údaji od přímo od výrobců, které se v součtu liší.

TIP: Konec kvót na cukr

Společnost Vyrobený cukr v kampani 2016/2017 v tun Kvóta v tun Překročení kvóty
Tereos 306 000  208 716  47 % 
Moravskoslezské cukrovary 194 086 93 973  107 % 
Hanácká potravinářská společnost Nezveřejněno 25 184
Litovelská cukrovarna 40 639  22 597  80 % 
Cukrovar Vrbátky 45 440 21 989 107 % 
Celkem 589 165* 372 459

Zdroj: Výroční a tiskové zprávy společností 

* Údaj bez Hanácké potravinářské společnosti 

Původ cukrové řepy

České cukrovary zpracovávají téměř výlučně cukrovou řepu vypěstovaných na českých polích, protože jejich transport z jiných zemích by byl neekonomický. Zástupce největší společnosti Tereos TTD uvádí, že cukrová řepa na zpracování pochází od zemědělců vzdálených v průměru 70 km. V Česku se cukr používá k výrobě cukrovinek a slazených nápojů (např. Kofola, Pepsi Cola, Coca Cola nepoužívá cukr, ale kukuřičný sirup) a také na výrobu alkoholu (společně s brambory a obilím) - bioetanol, palivo, technický líh i alkohol určený ke konzumaci.

České cukrovarnictví prošlo mnoha turbulencemi, ale zdá se, že se jim blýská na lepší časy s končícími kvótami. Nicméně teprve čas ukáže, jak se s tím jednotlivé cukrovarnické společnosti vypořádají a jak se tyto události odrazí v ceně cukru.



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát



Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.