6 nápadů, jak ušetřit za teplo, aniž byste změnili dodavatele

13.10.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ve chvíli, kdy se poprvé rozehřejí radiátory v nové topné sezóně, vyvstává vedle otázky komfortu také otázka úspory energií. Ukážeme vám, jaká opatření před nástupem zimy mají skutečně smysl a jak si doma vytvořit příjemné prostředí bez zbytečného plýtvání.

Nejlevnější je teplo, které nepotřebujete. Domy, které se nyní staví nebo prochází rekonstrukcí, jsou samy o sobě úsporné a k zajištění komfortního vnitřního prostředí potřebují o poznání menší objem tepla než jejich předchůdci. Přesto se pořád vyplatí šetřit.

Odlehčete radiátorům

Radiátory prohlédněte, a pokud je to nutné, odvzdušněte je. Topná tělesa nezakrývejte, protože potom vzduch kolem nich nemůže proudit, vede to k energetickým ztrátám. Neplatí to však vždy. V moderních domech se správně navrženým topným systémem a dobrou regulací vytápění se stane pouze to, že termostatická hlavice se na zakrytém radiátoru otevře naplno. To ale nebude k vytopení místnosti stejně stačit, teplota se ve výsledku sníží, takže prostředí uvnitř bytu nebude komfortní.

Stáhněte teplotu

Říká se, že každý stupeň dolů znamená úsporu tepla. Přetápění místností není ani zdravé, ani ekonomické. Rozhodně je vhodné najít si optimální nastavení teploty pro vaši domácnost. Pokaždé ale neplatí, že méně je více. Výrazné snížení spotřeby tepla, respektive vytápění na nižší teplotu, pokud nejste doma, sice přináší úsporu, ale nikoli za každou cenu. Takové opatření je výhodné hlavně v domech s malou tepelnou kapacitou, například v dřevostavbách. Naopak starý dům, který je opatřený pořádně zaizolovanou fasádou, má velké akumulační schopnosti, takže i když topení zcela vypnete – například na noc – sníží se teplota jen minimálně. Následně ale teplo musíte do stěn vrátit a pořádně zatopit. Případné snížení teploty na noc nebo během pracovní doby proto přizpůsobte akumulačním schopnostem svého domu.


Čtěte také:


Nastavte si termostat

Úsporné vytápění začíná u správného nastavení termostatu. Pokud jste investovali do moderního zařízení, budete si moct dokonce nastavit jinou teplotu pro každý den v týdnu. Například na teplotu +20°C si můžete termostat nastavit jen na dobu, kdy je skutečně někdo doma. Na noc stačí o dva stupně nižší teplota.

Pusťte domů slunce

Čím nižší teplotu si doma nastavíte, tím lépe můžete využít energii slunečního záření, které se dovnitř dostane okny. Zvlášť pokud máte okna orientovaná jižně, případně jihozápadně nebo jihovýchodně, je škoda teplo ze slunce nevyužít. Pokud je to možné, roztáhněte přes den závěsy i záclony a nechte pracovat přírodu.

Větrejte, když je to nutné

Zatímco přes léto můžete mít otevřenou ventilku celý den i noc, pokud vám to místo, kde žijete, dovoluje, s nástupem nižších teplot a topné sezóny, změňte své návyky a okenici zavřete. Bez čerstvého vzduchu to ale nepůjde, proto pravidelně větrejte, abyste dovnitř dostali kyslík. Pomoci vám může detektor oxidu uhličitého, který vás upozorní na potřebu vyvětrat vždy, když koncentrace v místnosti překročí 1000 ppm.

Utěsněte okenice

Kde to profukuje, tam jsou tepelné ztráty. Netěsnící okenice se škvírou znamená, že musíte topit víc. Na druhou stranu, máte zajištěný přísun čerstvého vzduchu a nemusíte se obávat vysoké koncentrace oxidu uhličitého v místnosti. Aby od oken nepříjemně netáhlo, můžete použít samolepicí izolační pásky. V hobby marketech můžete narazit i na další tepelné izolace, které slibují až zázračné úspory. Příkladem jsou třeba reflexní nátěry na fasádu, které ale ve výsledku mají jen malý úsporný efekt.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ